15 dalil kenapa perlu kasihani PAS...

KUASA POLITIK DALIL PERTAMA Jumlah kerusi Parlimen di Malaysia ialah sebanyak 222. Dengan itu untuk memerintah Negara di peringkat Perseku...

KUASA POLITIK


DALIL PERTAMA


Jumlah kerusi Parlimen di Malaysia ialah sebanyak 222. Dengan itu untuk memerintah Negara di peringkat Persekutuan parti atau gabungan parti harus mempunyai sekurang-kurangnya 112 kerusi. Cuba kita analisa kedudukan kuasa politik parti-parti PAS, PKR dalam PR. Dalam PRU 12, PAS bertanding 67 kerusi Parlimen dan menang 23 kerusi. Ini bermakna PAS sendiri tidak boleh menjadi Parti Pemerintah walaupun memenangi semua kawasan Parlimen yang ditandingi. PAS semua bertanding untuk membentuk Kerajaan Negeri Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis dan bukan untuk menjadi pemerintah di peringkat persekutuan. Dengan itu Parti PAS bukanlah parti dominen di dalam PR.


DALIL KEDUA


Parti PKR bukan lagi merupakan Parti Melayu kerana keahliannya terbuka kepada pelbagai kaum. Dalam PRU 12 PKR bertanding di 97 kawasan Parlimen dan menang 31 kerusi. Dengan demikian PKR juga bukan parti yang boleh memerintah.


DALIL KETIGA


Kesimpulannya di dalam PR parti-parti melayu seperti PAS bukan merupakan parti dominen berbanding dengan kedudukan Parti UMNO dalam BN. Dalam PRU 12 UMNO bertanding di 117 kawasan Parlimen dan bertanding di semua negeri peringkat DUN untuk menubuh kerajaan kecuali di Sarawak dan Pulau Pinang. Bermakna jika semua calon UMNO menang di peringkat Parlimen dan Negeri UMNO boleh memerintah di Negara tanpa rakan-rakan parti komponen BN yang lain kecuali di Sarawak dan Pulau Pinang.


DALIL KEEMPAT


Dapat dirumuskan bahawa kuasa politik Melayu sebenarnya lebih terpelihara jika UMNO menerusi BN menerajui pemerintah Negara ini berbanding parti PAS dan PKR melalui PR. Contoh yang jelas ialah di Perak yang suatu ketika pernah di perintah oleh PR di mana calon PAS menjadi MB tapi kuasa politik sebenarnya ditangan parti DAP. Seperti kata bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir kuasa politik orang-orang Melayu akan terhakis jika PR memerintah Negara ini kerana PR tidak diterajui oleh Parti Melayu yang dominen sepertimana BN yang diterajui oleh UMNO. Orang Melayu tidak harus menerima konsep kongsi kuasa politik secara samarata kerana Malaysia berdasarkan sejarahnya sewajarnya diterajui orang Melayu dan Islam.


PRINSIP DAN AGENDA PERJUANGAN PARTI PR


DALIL KELIMA


Prinsip dan konsep perjuangan PR yang didokong oleh DAP, PAS dan PKR ialah bercorak multi etnik, samarata dan perkongsian kuasa. Prinsip ini membawa maksud Malaysia adalah Negara pelbagai kaum dan samarata dalam semua aspek, agama, bahasa, budaya, ekonomi dan sosial. Pelbagai kaum di Malaysia berkongsi kuasa secara samarata. Jika diteliti secara mendalam, prinsip multi etnik samarata dan perkongsian kuasa yang diperjuangkan oleh PR akan memudaratkan orang Melayu. Pertamanya, prinsip ini bertentangan dengan perlembagaan Malaysia. Yang menetapkan kedudukan keistimewaan agama Islam, bahasa melayu dan kedudukan orang melayu. Kedudukan keistimewaan orang Melayu dalam perlembagaan Malaysia adalah berdasarkan sejarah Negara ini yang telah diperintah oleh orang-orang Melayu sejak berabad-abad lamanya. Bagaimanapun perlembagaan juga menetapkan prinsip samarata bagi seluruh warganegara Malaysia di sisi undang-undang.


DALIL KEENAM


Prinsip multi etnik dan samarata ini sebenarnya tidak wujud di mana-mana Negara di dunia ini kerana setiap Negara mengamalkan konsep adanya bangsa, agama, bahasa dan budaya teras dalam tiap-tiap Negara walaupun Negara ada pelbagai kaum seperti di Amerika Syarikat.


DALIL KETUJUH


Prinsip multi etnik PR juga menjurus kepada multi religion iaitu seolah-olah semua agama setaraf di Malaysia. Di Malaysia, orang Melayu harus mempertahan dan memperjuang agama Islam dan agama Islam tidak boleh di samatarafkan dengan lain-lain agama di Negara ini. Di negeri Selangor yang diperintah oleh PR usaha sedang dibuat oleh Kerajaan Negeri PR untuk meningkatkan kedudukan agama selain dari agama Islam. Satu jawatankuasa khas menjaga kepentingan agama bukan Islam telah ditubuhkan di mana disyaratkan setiap projek perumahan yang besar mengkhaskan kawasan untuk membina rumah ibadat bukan Islam.


DALIL KELAPAN


Dari sudut bahasa pula kita perhatikan konsep multi lingual mula dilaksanakan oleh kerajaan PR di Pulau Pinang. Di mana, jalan-jalan raya tertentu di tulis dalam pelbagai bahasa iaitu bahasa Cina dan India disamping bahasa Melayu. Tindakan sedemikian sebenarnya bercanggah perlembagaan yang meletakkan kedudukan bahasa Melayu yang merupakan bahasa rasmi Negara ini.


DALIL KESEMBILAN


Terdapat laporan yang menyatakan ada golongan di dalam parti PR yang ingin mengubar perlembagaan baru bagi mengantikan sediaada. Perlembagaan baru ini dikatakan akan menghapuskan kedudukan istimewa orang-orang Melayu, agama Islam dan bahasa Melayu.


SEJARAH PARTI-PARTI DALAM PR


DALIL KESEPULUH


Orang-orang Melayu harus menyedari sejarah parti DAP. Parti DAP sebenarnya lahir dari parti PAP semasa Singapura dalam Persekutuan Malaysia dahulu. Parti ini lantang memperjuangkan konsep Malaysian Malaysia yang sebenarnya memudaratkan kedudukan orang-orang Melayu. Kedudukan orang di Singapura di bawah pemerintahan PAP jelas menunjukkan orang Melayu terpinggir dalam semua aspek pembangunan, ekonomi, politik, social dan sebagainya. Walaupun bilangan orang Melayu berjumlah 15% di Singapura. Seorang pensyarah bernama Lili Zubaidah dalam kajiannya mengenai kedudukan orang Melayu di Singapura jelas mengambarkan bagaimana orang-orang Melayu terpinggir dalam arus kemajuan di Singapura. Malahan Kerajaan menganggap kelemahan orang Melayu adalah kerana sikap budaya orang Melayu sendiri (cultural deficit).


DALIL KESEBELAS


Prestasi parti DAP dalam Kerajaan Negeri di Pulau Pinang, Perak dan Selangor jelas menunjukkan beberapa tindakan dan perkembangan yang negatif terhadap orang-orang Melayu.


DALIL KEDUA BELAS

 

Parti PKR lahir daripada parti UMNO sendiri akibat daripada tindakan pemecatan Dato’ Seri Anwar daripada UMNO. Jika diteliti perjuangan PKR ia lebih bercorak kepentingan individu iaitu untuk memperjuangkan cita-cita Dato’ Sri Anwar di Malaysia. Tidak ada gagasan dan prinsip perjuangan untuk menegakkan kepentingan orang-orang Melayu secara keseluruhan.


PENGHAPUSAN INSTITUSI MELAYU


DALIL KETIGA BELAS


Gabungan parti PR di mana PAS, DAP berkerjasama lebih menjurus kepada untuk menghapuskan institusi parti Melayu UMNO. Pengundi-pengundi cina yang menyokong PAS ialah semata-mata bertujuan untuk menghapuskan parti UMNO tapi bukan bersetuju dengan prinsip perjuangan parti PAS. Parti DAP yang bekerjasa dengan PAS walaupun mempunyai prinsip perjuangan yang berbeza dan bertentangan, mereka bersatu hanyalah untuk menghapuskan sokongan orang Melayu terhadap parti UMNO. Kesemua parti-parti dalam PR terutamanya DAP telah melaksanakan pelbagai program untuk menyemai persepsi negatif terhadap kerajaan BN terutama dari sudut mengatakan kerajaan sekarang ini mengamalkan rasuah dan kronisme secara meluas. Kempen secara besar-besaran memburukkan kerajaan dalam amalan rasuah telah banyak mempengaruhi pengundi-pengundi daripada orang Melayu, Cina dan India hingga mereka mempunyai anggapan kerajaan yang memerintah ini adalah kerajaan rasuah dan dengan itu perlu diubah dan digulingkan daripada memerintah Negara ini dalam pilihanraya akan datang.


DALIL KEEMPAT BELAS


Jika diteliti tidak ada apa-apa ikatan antara parti PAS dan DAP yang membolehkan kedua-duanya bergabung untuk memerintah Negara ini. Barisan Nasional yang dianggotai oleh UMNO, MCA, MIC dan lain-lain parti komponen telah terbukti sejak merdeka lagi melalui prinsip tolak ansur kompromi dan dasar-dasar pregmatik telah berjaya melahirkan Negara Malaysia maju dalam bidang ekonomi dan stabil dari segi politik hingga dihormati diperingkat antarabangsa. Dikhuatiri kemajuan yang telah dicapai sejak merdeka ini akan terungkai jika BN tidak lagi memerintah Negara ini.


REKOD PENCAPAIAN NEGARA DI BAWAH BN


DALIL KELIMA BELAS


Sejak mencapai kemerdekaan UMNO melalui Perikatan dan BN telah menerajui pemerintahan Negara ini. Secara ringkasnya, pencapaian UMNO dapat dirumuskan seperti berikut:

Meningkatkan kedudukan dan kemajuan agama Islam di Malaysia melalui pembinaan infrastruktur agama Islam seperti masjid, surau, sekolah dan institusi pengajian tinggi Islam di setiap pelusuk Negara. Pembinaan Putrajaya jelas menunjukkan kedudukan dominen agama Islam Negara ini. Pelbagai pembangunan agama Islam dalam pelbagai bidang seperti perbankan Islam, insuran Islam, pendidikan Islam sedang giat dimajukan di Negara ini.

Kewujudan kelas menengah dan professional di kalangan orang Melayu yang tidak wujud semasa mencapai kemerdekaan dulu.

Kedudukan orang Melayu dalam perkhidmatan awam dan perkhidmatan kerajaan telah dapat diperkukuhkan. Di mana, peringkat pengurusan tertinggi dalam agensi-agensi Kerajaan dan syarikat Kerajaan di terajui oleh orang-orang Melayu.

Kerajaan BN yang diterajui oleh UMNO telah berjaya mengekalkan perpaduan dan pembangunan Negara ini bagi semua rakyat. Malaysia kini dianggap sebagai satu Negara Industri yang maju di peringkat pertengahan dan dijangka  pada tahun 2020 Malaysia akan menjadi Negara yang maju sepenuhnya.

Daripada Negara yang berasaskan pertanian, Malaysia telah muncul sebagai Negara yang berteraskan pelbagai  bidang kemajuan. Malaysia telah diberi taraf kedudukan yang tinggi dalam senarai Negara perdagangan dan senarai Negara kompetitif di peringkat antarabangsa.

Kejayaan Malaysia sejak mencapai kemerdekaan banyak berasaskan kepada dasar yang praktikal dan pregmatik yang lahir daripada tolak ansur daripada parti-parti komponen BN yang member peluang kepada semua kaum. Malahan ramai yang beranggapan bahawa Malaysia ialah sebuah Negara yang dipanggil ‘a land of opportunity’.


COMMENTS

Name

#PengkalanKubor,4,100 hari,9,13 mei,4,50 Dalil,11,505,2,66 tahun,1,Abby Abadi,7,ABIM,2,Adun Ladang,6,Adun Pas,2,Agama,61,Agama dan Politik,67,Ahmad Said,3,Air,1,Al-Quran,2,Allah,1,Altantuya,3,Amanat Haji Hadi,4,Ambiga,2,Amerika Syarikat,1,Antarabangsa,4,Anti Pengkhianat,119,Anwar,41,ANWAR 901,11,Anwar Ibrahim,64,ANZ,1,Arab Spring,1,Arak,1,Artis,40,Azhar Idrus,7,Azmin,7,BadrolAmin,4,Badut,2,Bajet 2014,1,Bala,2,Balak,1,Barisan Nasional,1,BEBAS,2,Belia,1,Bendera,1,Berita,16,BERSHIT,1,Bersih,20,BERSIH 3.0,9,Bersih Mesir,1,Bible,1,Bisnes,5,Blackout 505,15,BR1M,7,Calon PRU 13,5,CF,1,Dakwah,2,Dalam Negeri,140,DAP,76,DAP Ganti PAS,34,Dap Haram,4,Debat,3,Dedah,5,Deepak,1,Demo,2,Derhaka,1,DFK,1,Doa,1,Doa PAS,3,DS Najib,12,DUN Terengganu,1,Dunia,35,eksklusif,2,Eksklusif PRU 13,134,Ezam,1,Featured,2,Felda,8,Fitnah,3,Forum,1,Gangnam,1,GAY,1,Gereja,1,GST,1,Guru,1,Hadi Awang,29,Haji,2,Haron Din,1,Harun Din,2,Hasad,1,Hasan Ali,20,Hiburan,43,HIMPUN,7,Hina,2,Hina Agong,2,Hina Islam,6,Hipokrit,1,Hudud,4,Husam Musa,1,Info,133,Ingat Dok Lagi,1,Inkues TBH,2,Irene Fernandez,1,Islam,8,Israel,2,Janji,1,Janji Bershit,1,Janji Ditepati,1,Jenayah,135,Jerebu,1,Jet,1,Jinggay,2,kaabah,1,kabinet,1,Kalimah Allah,14,Karpal,5,Kedah,8,Kelantan,4,Kesihatan,3,KFC,1,Khairy KJ,3,Khalwat,2,Kiram,1,Kisah dari kubur,1,KL226,1,konvensyen,1,Kristian,4,Kualiti,1,Kuasa Allah,23,KUIN,2,Ladang,1,Lahad Datu,2,Lembu Pas,11,LGBT,2,Lim Guan Eng,5,Lim Kit Siang,1,Liwat,8,Luar Negara,7,Lynas,3,Macam-macam,42,Mahasewel,1,Mahasiswa,1,Mahathir,7,Majlis Peguam,1,Mak Chili,1,Malaysiakini,1,manifesto,1,manifesto PRU13,3,Marang,3,Mat Sabu,10,Mekah,1,Melayu,1,Memali,1,Mesir,2,MH370,9,Mimpi,1,MNLF,1,Muhyiddin,4,Murtad,12,Muslimah PAS,3,Nasharudin,3,Nasyid,2,Nazmi Faiz,1,Nazmi Faiz Mansor,1,NijabRazak,1,Nik Aziz,32,Nizar,2,Nurul Izzah,3,Old Town White Coffee,3,ops daulat,131,Ops Sulu,127,Paka,2,Pakatan,27,Palestin,10,Panazs,39,Parlimen,1,Pas,91,PAS Kedah,4,PAS Kelantan,3,Pas Lembu,5,PAS Pembohong,5,PAS Seleweng,7,PAS Sesat,12,PAS ZALIM,134,PASAR PAYANG,4,Pasca PRU 13,17,Pelancongan,2,Pelawak,2,Pelik,6,Pembohong,3,Penang,2,Pendeta,1,Pengajaran,1,Pengkhianat,4,penyolong pakatan,1,Pesanan,1,Petronas,2,PKNS,1,PKR,17,PKR ZALIM,82,PNB,1,POLIS,3,Politik,663,PRK DUN KAJANG,2,PRK Kajang,1,Prk Sungai Limau,7,PRK Terengganu,92,PRU 13,12,PRU DUN Sarawak x10,16,Psy,2,PTPTN,7,rafizi,1,Rafizi Ramli,4,Rahim Noor,1,Raja Bahrin,8,Rakyat,1,Ramadhan,2,RBA,1,Red Bean Army,4,Red Bean Arny,1,Reformasi 901,3,Rencana,3,Renungan,3,Republik,1,Resign,1,Rhu Rendang,1,Ridhuan Tee,2,Royalti,2,RPK,1,Saifudin Nasution,1,salib,1,saman,2,Sejarah,2,seks,3,Seks bebas,24,Selangor,3,selebriti,1,Selebtiri,1,semada,2,semasa,1340,SemasaInfo,1,semass,3,Sesat,3,Sidang Dun Terengganu,4,Sinar,1,Sinar Harian,1,Skandal,29,Sketsa,3,Songsang,2,sosial,2,SPR,1,Stadium,2,STP,2,subsidi,2,Sukan,80,Sukma 2012,2,Sukma Pahang,1,Sukma Pahang 2012,1,Syaitan,1,Syed Azman,1,Syiah,6,Tahun Baru Cina,2,Tanah,1,Tazki,1,Tazkirah,52,Tengku Mahkota Johor,1,Terengganu,40,Terkini,96,Tian Chua,3,TNB,1,Toksid,2,Tonggeng,1,Tragedi,64,Tragedi semasa,2,TUKAR,1,Tyson,1,Ulama,2,UMMI HAFILDA,2,UMNO,8,Unit Amal Pas,1,USA,1,Ustaz Azhar,2,Ustaz Kazim,1,Utusan,6,Vatican,1,Video Seks,35,Wacana,2,Wan Azizah,1,Whatsapp,1,Yahudi,9,Zakat,1,Zal,1,Zionis,2,Zoo Kemaman,1,Zul Nordin,3,
ltr
item
Ku Lihat Langit Biru: 15 dalil kenapa perlu kasihani PAS...
15 dalil kenapa perlu kasihani PAS...
http://lh5.ggpht.com/-sCoDoYtcjrc/U03YSj7lk5I/AAAAAAAAB_I/FwgnTTpk9po/s640/Screenshot_2014-04-15-13-56-45.png
http://lh5.ggpht.com/-sCoDoYtcjrc/U03YSj7lk5I/AAAAAAAAB_I/FwgnTTpk9po/s72-c/Screenshot_2014-04-15-13-56-45.png
Ku Lihat Langit Biru
http://www.kulihatlangitbiru.com/2014/04/15-dalil-kenapa-perlu-kasihani-pas.html
http://www.kulihatlangitbiru.com/
http://www.kulihatlangitbiru.com/
http://www.kulihatlangitbiru.com/2014/04/15-dalil-kenapa-perlu-kasihani-pas.html
true
4940700211240476214
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy