Bersalin kena bedah pun kena 'berpantang' tau...



Please.....



Before u guys dok kata.....tak valid orang bersalin ceaser kena berpantang untuk jaga kerapian faraj selepas bersalin....think again......



Mmg benar....orang bersalin c-sect...lubang faraj tak terusik dgn proses pengeluaran bayi....



Akan tetapi....



Bila buat kemutan utk kagel atau aktiviti seksual bersama suami....korang kena pakai otot mana? Otot paha ke otot perut.



Jom kita buat kegel sekarang. Cuba rasa lagi sekali. Bahagian mana yang bergerak? Perut ke peha.



Yes....perut.



Otot perut yamg menarik urat kemut kita supaya berfungsi. And guess what....korang yg c-sect....otot korang dah DIPOTONG dan DILAPAH.



So....kalau tak pantang lepas bersalin c-sect....apa korang rasa akan terjadi?



Yes.....faraj masih intact "sempit"....tapi kaku sebab tak mampu mengemut.



And bila tak mampu mengemut....macam mana nak buat kegel utk kuatkan pelvic floor. Kalau tak mampu buat kegel...lama2 longgar juga saluran farajnya dik....



Kalau dah pelvic floor tak kuat....macam mana nak elakkan masalah prolapsed in d future?



Nampak tak how c-sect really effect our sexual and daily life wahai wanita2?



So.....bg sy untung lagi yang bersalin normal. Sy yg 2 kali c-sect ni pun....punya hati2 dalam penjagaan pantang.



Supaya apa?

Supaya mampu jadi isteri yg berfungsi sihat...sampai tua.



Maaf jika anda rasa sy terlalu open. And guess what....pm sy penuh perihal masalah wanita yang tidak mampu perform. Dan kebanyakkannya.....mmg tidak berpantang.



So....bila suami dh merungut....atau suami jenis touch n go sekadar melepaskan tanggungjawab....maka dimana kebahagian dan keintiman rumahtangga.



Bidan dulu2...mmg maklum tentang perihal ni. Sbb tu selalu momokkan perihal suami cari lain. Sbb nilai malu mereka sangat2 tinggi. Mereka tak mampu berterus terang. Ttp budak2 zaman sekarang....degil tak bertempat. So maaf jika sy terpaksa cerita selak dalam kain.



No joke ok bila suami isteri dh start menjeling tidak puas. No joke. I just want our society have long lasting marriage. Thats all. Take it. Or leave it.
TAG