182,305 Benih Ikan Kekal Populasi Ikan Air Tawar DILEPASKAN

Sebanyak 182,305 ekor benih ikan telah dilepaskan di sungai-sungai terpilih di Setiu, Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman sepanjang tahun ini bagi mengekalkan populasi ikan air tawar yang diancam kepupusan.
Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Abdul Khalil Abdul Karim berkata, selain menjana pendapatan kepada orang ramai, ia merupakan salah satu usaha untuk santuari ikan di setiap daerah di Terengganu.
Menurutnya, dalam usaha itu, pihaknya akan mencontohi sistem Tagal di Sabah iaitu melibatkan masyarakat setempat bagi memulihara dan mengembangkan sumber itu untuk keperluan sendiri serta menjana ekonomi setempat.
“Ini termasuklah kegiatan eko­pelancongan iaitu mewujudkan tarikan seperti bermain dengan ikan-ikan jinak atau memancing dalam persekitaran ekosistem yang tidak terjejas,” ujarnya.
Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis pelepasan 40,000 ekor benih ikan lampam sungai dan 300 ekor benih ikan kelah di Sungai Air Putih yang disempurnakan Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar, baru-baru ini.
Abdul Khalil turut menarik perhatian tentang usaha yang dilakukan di daerah Setiu dengan kewujudan Taman Pelancongan Konservasi Kelah Sungai Pelong.
“Dengan kerjasama Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan penduduk Kampung Pelong, usaha memelihara sumber sungai telah mendatangkan hasil lumayan apabila mampu menarik tumpuan pelancong,” ujarnya.
Menurutnya lagi, Jabatan Perikanan dengan kerjasama beberapa penduduk Kampung Air Putih telah mengadakan kajian inventori spesies ikan yang terdapat di sungai itu pada Ogos lalu.
“Hasil daripada kajian tersebut mendapati 31 jenis ikan dan udang yang diperoleh daripada keseluruhan blok 6 dan blok 7 Sungai Air Putih.
“Namun hanya beberapa spesies yang diperoleh di blok 7. Keadaan ini menunjukkan terdapat aktiviti pe­nangkapan ikan secara salah dengan menggunakan kaedah racun, bom ikan atau arus elektrik kerana ikan bersaiz kecil yang ditangkap sangat sedikit.
Katanya lagi, mereka yang menggunakan kaedah yang dila­rang ini jika disabit kesalahan boleh dihukum di bawah Akta Perikanan 1985 (Kaedah-kaedah Perikanan Sungai Negeri Terengganu 1988 pindaan 1993) dengan denda sehingga RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua duanya sekali. teganukita.my
TAG