PERBICARAAN PROSIDING KES RAYUAN KETEPIKAN TAN SRI SHAFIE ABDULLAH DARI KES DSAI

Pada 14 OKT 2014 jam 0940 hingga jam 1245, prosiding kes rayuan ketepikan Tan Sri MOHD SHAFIE bin ABDULLAH sebagai DPP oleh DSAI telah berlangsung di Bilik Bicara 1, Mahkamah Persekutuan, Aras 1, Istana Kehakiman, Presint 3, PUTRAJAYA. Prosiding telah berlangsung dihadapan 5 panel hakim.

i.)Tun ARIFFIN bin ZAKARIA-Ketua Hakim, 

ii.)Tan Sri MD RAUS bin SHERIFF- Presiden Mahkamah Rayuan, 

iii.)Tan Sri SURIYADI HALIM bin OMAR Hakim Mahkamah Persekutuan(HMP), 

iv.)Tan Sri -AHMAD bin MAAROP -HMP

v.)Dato Seri ABU SAMAH bin NORDIN -HMP.

Seramai 35 org terdiri drpd DPP, Peguambela DSAI dan penyokong PR telah hadir. Diantara yg dikenali hadir ialah sepertimana berikut:-

a) RAFIZI bin RAMLI-AP PANDAN
b) N SURENDREN- Peguambela DSAI
c) LATIFA KOYA-Peguambela DSAI
d) S SIVARASA RASIAH- Peguambela DSAI
e) TOMMY THOMAS- Peguambela DSAI
f) TIAN CHUA-AP BATU
g) ELIZABETH WONG-ADUN BUKIT LANJAN
h) S AMBIGA- Pengerusi BERSIH
i) SHAMSUL ISKANDAR bin MOH AKIN-ADUN BUKIT KATIL
j) Tan Sri MOHD SHAFIE bin ABDULLAH-DPP
k) Dato' HANAFIAH bin ZAKARIA-DPP

Tujuan Prosiding

Tujuan prosiding adalah untuk mendengar permohonan  DSAI ini  untuk menggugurkan/mengetepikan Tan Sri MOHD SHAFIE bin ABDULLAH sebagai DPP dalam rayuan kes liwat melibatkan DSAI.

Hujah Peguambela DSAI

Sebaik sahaja mahkamah bersidang, TOMMY THOMAS telah memulakan penghujahan dengan menyatakan permohonan perayu hari ini akan berasaskan kepada 2 isu iaitu isu konflik kepentingan yang melibat TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH dengan JUDE PAREIRRA- Peg Penyiasat Kes Liwat 2 DSAI dan isu tatatertib TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH sehingga dijatuhi hukuman denda RM 500.00 oleh Mahkamah Tinggi.

Menyatakan TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH tidak layak mengetuai barisan pendakwaan berasaskan penglibatnya sebagai Pengerusi suruhanjaya SUHAKAM dimana suruhanjaya tersebut telah memutuskan JUDE PAREIRRA bukanlah seorang saksi yg boleh dipercayai.

TOMMY THOMAS kemudiannya mempertikaikn kredibiliti TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH berikutan tindakan tatatertib yang dikenakan keatasnya oleh lembaga tatatertib peguambela dan peguamcara kerana melanggar peraturan profesyen undang undang ( publisiti ) sehingga didapati bersalah Dan denda RM500 pada 5 OKT 2012.

Hujah TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH, DPP

Menegaskan pihak perayu telah gagal dlm penghujahanya Dan tidak berkaitan dengan notis usul yang dikemukan hari ini. Ini kerana berasaskan kepada notis usul, pihak perayu mempertikaikan perlantikannya sebagai DPP oleh AG bukanya kredibilitinya sepertimana yg dihujahkan hari ini.

Menjawab soalan Hakim berkaitan isu melibatkan kredibiliti JUDE PAREIRRA menyatakan perkara tersebut bukanlah isu yg besar memandangkan Mahkamah membuat keputusan bukannya berasaskan keterangan seorang saksi sahaja. Menambah keterangan tersebut diberikan oleh Mahkamah dimana DSAI dibebaskan. Menyatakan prosiding kali ini diperingkat semakan penghakiman dan buknannya diperingkat perbicaraan. Diperingkat ini tidak timbul sebarang isu melibatkan keterangan JUDE PAREIRRA.

Keputusan Panel Hakim

Mahkamah Persekutuan sebulat suara menolak rayuan DSAI untuk mengenepikan Tan Sri MOHD SHAFIE bin ABDULLAH bagi mengetuai barisan rayuan pendakwaan Kes liwat 2 yang melibatkan DSAI.

m

Prosiding hari ini diadakan bagi mendengar permohonan kali keempat perayu untuk mengenepikan TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH. Dilihat DSAI semakin terdesak menjelang perbicaraan Kes Rayuan Pendakwaan Liwat 2 yang akan diadakan pada 28 Dan 29 OKT 2014 memandangkan barisan peguamnnya yang kehilangan KARPAL SINGH tidak mampu menandingi kehebatan TS MOHD SHAFIE bin ABDULLAH.


TAG