POLIS Berjaya Tembak MATI 2 Pemberontak SULU

Polis menembak mati dua lelaki yang dipercayai anggota pemberontak tentera Sulu dan menjadi antara penggerak utama merekrut anggota baharu di kawasan rumah kedai, Penampang Baru, Sabah, hari ini.
Dalam kejadian pada pukul 5 petang itu, sepasukan anggota polis telah mengepung kenderaan dinaiki kedua-dua lelaki tersebut sebelum kedua-dua mereka cuba melepaskan tembakan dan pihak polis terpaksa melepaskan tembakan bagi mempertahankan diri.
Menurut sumber polis, pihaknya telah membuat intipan beberapa minggu lalu mengenai aktiviti kedua-dua pemberontak terbabit dan mendapati mereka cuba merekrut anggota baharu dan menyebarkan ideologi kesultanan Sulu di seluruh Sabah serta mengajar elemen keganasan.
“Suspek berusia 30-an dan 50-an berasal dari Kota Kinabalu. Mereka juga sedang cuba melakukan samun bersenjata di kawasan kedai itu. Polis kini sedang mengesan saki-baki kumpulan ini dan mereka juga dipercayai mula aktif di luar kawasan pantai timur Sabah,” katanya.
Pada bulan Februari 2013, negara dikejutkan dengan pencerobohan pemberontak bersenjata tentera Sulu dari selatan Filipina di Lahad Datu dan Semporna di perairan pantai timur Sabah yang menyaksikan 10 anggota pasukan keselamatan negara terkorban. - Bernama

TAG