JAGUH BADMINTON NEGARA POSITIF DOPING

KUALA LUMPUR 8 Nov - Hasil ujian doping Sampel B milik ikon badminton negara disahkan mengandungi dadah jenis 'deksametason'.

Perkara itu diumumkan oleh Timbalan Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Norza Zakaria pada sidang media di ibu pejabat BAM di sini, sebentar tadi.

"Kami (BAM) menerima surat daripada BWF bertarikh 7 November menyatakan keputusan ujian Sampel B. Keputusan itu mengesahkan kehadiran bahan 'deksametason' dalam sampel berkenaan.

"Perkara ini akan dirujuk kepada 'Panel Pendengaran Doping BWF' dan mengikut proses yang ditetapkan oleh panel berkenaan," katanya.

Bagaimanapun beliau berkata, mengikut peraturan BWF Perenggan 14.3 berkaitan Huraian Am, pihaknya tidak dibenarkan mendedahkan nama atlet berkenaan sehingga proses pendengaran selesai.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Anti Doping BAM berkata, pihaknya dimaklumkan oleh atlet berkenaan bahawa ikon badminton negara itu tidak pernah mengambil bahan terlarang seperti dadah.

"Jadi kita dapati atlet ini tidak bersalah dan Mesyuarat Majlis BAM sebulat suara bersetuju untuk menyediakan segala aspek yang diperlukan untuk membantu atlet terbabit," katanya.

Beliau berkata, BAM akan bekerjasama dengan Menteri Belia dan Sukan dalam menangani isu itu dan melantik peguam Mike Morgan dari Morgan Sports Law LPP, yang berpangkalan di London untuk membantu isu ini.

Atlet berkenaan minggu ini diiringi Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Sukan Negara (ISN), Datuk Dr Ramlan Abdul Aziz dan Pengurus Besar BAM, Kenny Goh ke Oslo, Norway untuk menyaksikan analisis ujian Sampel B di makmal Hospital Universiti Oslo pada 5 November lalu.

Dia dilaporkan positif ujian doping bagi Sampel A iaitu ujian air kencing yang dilakukan secara rambang semasa Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark, Ogos lalu.

Atlet itu dipercayai terbabit dalam skandal doping selepas disahkan positif menggunakan bahan terlarang 'deksametason' semasa ujian dijalankan.
TAG