Naluri Seorang KAKAK Menemui Mangsa Hilang

Hampir setiap hari, ketika Esah Abdullah, 57, pulang kerja, adik bongsunya pasti menunggunya di tangga namun petang semalam, dia tiada.

Menjelang malam, Esah mula bimbang apabila kelibat Muda, 48, lelaki dalam kategori orang kurang upaya (OKU) itu masih tidak kelihatan, lalu keluar mencarinya bersama ahli keluarga yang lain.

Mereka kemudiannya menjumpai mayat Muda dalam alur di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit dekat sini tidak jauh dari rumah, kira-kira pukul 8.30 malam tadi.

Menurut Esah yang juga kakitangan Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom), kehilangan Muda yang lebih dikenali sebagai Che Harun dalam kalangan penduduk kampung hanya disedarinya kira-kira pukul 6.30 petang semalam.

“Biasanya arwah akan tunggu setiap kali saya pulang dari kerja tetapi semalam, saya tiba di rumah agak lewat dan sebaik sahaja sampai dia tiada di rumah,” katanya ketika ditemui di kediamannya di sini hari ini.

Jelas Esah, adiknya yang dikategorikan lembam itu akhirnya dijumpai di alur itu selepas penduduk berjaya mengesan selipar dan payung miliknya di tepi sungai berkenaan.

Mayat mangsa yang merupakan anak bongsu daripada enam beradik itu kemudian dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk dibedah siasat.

Dalam pada itu, Ketua Polis negeri, Datuk Jamshah Mustapa ketika dihubungi mengesahkan bahawa pihaknya telah menerima laporan berkaitan kematian mangsa dan tidak menolak kemungkinan mangsa tergelincir ke dalam limpahan air ketika melalui jalan tersebut.

Kelmarin seorang remaja perempuan berusia 13 tahun mati lemas akibat terjatuh ke dalam telaga yang ditenggelami air di Setiu kelmarin manakala semalam, di daerah sama, seorang peniaga lemas selepas terperangkap dalam kenderaan selepas keretanya terhumban ke dalam parit. 

TAG