10 % Tu Banyak Juge : Tapi Ada Manafaatnya NANTI - Tak Gitu Orang MELAKO

Berikut adalah teks ucapan penggulungan Ketua Puteri UMNO Malaysia pada 29 Nov 2014 yg menyentuh isu gaji 10% dipotong:


Keadaan ekonomi hari ini juga seperti mana yang telah saya katakan diawal tadi, memaksa kaum wanita turut menjadi penyumbang utama kepada pendapatan keluarga. Realitinya, ramai juga wanita diluar sana yang nasibnya tidak terbela dan tidak mendapat nafkah yang sewajarnya dari suami mereka. 

Dalam hal ini, saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada Kementerian Pertahanan yang telah memperkenalkan Peruntukan Keluarga, daripada suami kepada isteri...Diwajibkan kepada semua pegawai yang telah berkahwin, sebanyak 10% dari gaji pokok akan terus masuk ke dalam buku bank isteri. 

Selain itu ada juga peruntukan sukarela dimana potongan gaji dibuat kepada ibu. Jumlah potongan tersebut adalah mengikut berapa banyak yang hendak dipotong. Ini baru lah boleh kita kata Hero Tuan-tuan...macho, perkasa dan budiman.

Oleh yang demikian, saya berpendapat mungkin boleh Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga bersama Kementerian Kewangan duduk berbincang kemungkinan untuk Peruntukan Keluarga ini dapat satu hari nanti di laksanakan juga diseluruh sektor awam dan swasta!

Saya yakin, Menteri Kewangan yang juga Presiden Yang kita kasihi akan mempertimbangkan saranan ini kerana beliau tahu bahawa wanita lah yang bukan sahaja menjadi tulang belakang atau menjadi penyejuk belaian jiwa.

MALAH wanita jugalah penyumbang kepada undi majoriti yang memungkinkan BARISAN NASIONAL memerintah sehingga kehari ini."

*** Teks ucapan YB Ketua Puteri UMNO Malaysia ini telah disalahertikan oleh sesetengah pihak yang mungkin khuatir gaji mereka akan dipotong 10% untuk ke "kantung" si isteri...

Ini cadangan. Lagi pun cadangan itu baik, gaji tersebut disalurkan kepada isteri, bukan untuk pembaziran?... Kan?...
TAG