BUKU MENGANDUNGI KALIMAH ALLAH DIRAMPAS !

Dua berita terkini berkaitan dengan kalimah Allah :


Polis mengesahkan pihaknya telah merampas 31 buku yang mengandungi perkataan "Allah" di sebuah kedai buku di Tangkak, Ledang pada 5 Disember lalu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor SAC Datuk Hasnan Hassan berkata, rampasan tersebut dibuat berikutan satu laporan dibuat mengenai penemuan buku yang bertajuk "Mari Kita Memuji Allah Kita" pada hari itu. 

"Seorang paderi Katolik dan seorang pengikutnya juga telah dibawa ke IPD Ledang untuk dirakam percakapannya," kata beliau dalam satu kenyataan pada Ahad.

Katanya lagi, kertas siasatan telah dirujuk kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.

Menurut laporan sebuah portal berita, paderi itu Father Cyril Mannayagam,44, telah menghantar buku berkenaan untuk dibuat salinan di kedai buku itu pada pukul 1 petang hari tersebut. 

Apabila datang untuk mengambilnya empat jam kemudian, beliau ditahan polisdan buku-buku itu dirampas.

Beliau diberitahu oleh dua anggota polis yang menahannya bahawa perkataan'Allah' hanya untuk orang Islam dan bukan Islam dilarang menggunakannya. seterusnya
Satu lagi ialah tentang Lim Guan Eng DAP : 
Polis Pulau Pinang telah membuka kertas siasatan berhubung kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bahawa larangan penggunaan kalimah Allah tidak termaktub kepada orang bukan Islam di negeri itu.

Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, siasatan akan dijalankan di bawah kertas inkuiri polis selepas pihaknya menerima satu laporan polis berhubung perkara itu pada Sabtu.

"Setakat ini hanya satu laporan yang kita terima dan pihak polis telah pun membuka kertas siasatan di bawah kertas inkuiri polis untuk menjalankan siasatan di bawah isu ataupun bekenaan isu kalimah Allah ini,” kata Abdul Rahim.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan operasi pencegahan jenayah peringkat Ibupejabat Polis Daerah Timur Laut di George Town, lewat malam tadi.

Semalam, UMNO bahagian Bukit Mertajam meminta polis menyiasat Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataannya itu.

Ketua Pemuda UMNO bahagian Bukit Mertajam, Ifan Zaimi Mad Taha mendakwa kenyataan Guan Eng itu mempunyai unsur hasutan dan boleh membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan umat Islam di negeri itu.

Guan Eng dalam sidang medianya pada Jumaat dilaporkan berkata tiada larangan dikenakan terhadap masyarakat bukan Islam di negeri itu daripada menggunakan kalimah Allah.

Ini kerana katanya, Enakmen Pentadbiran Agama Islam negeri 2004 tidak terpakai kepada orang bukan Islam.

Kerajaan DAP Pulau Pinang juga katanya tidak pernah meluluskan sebarang undang -undang bagi membenarkan enakmen berkenaan dilaksanakan terhadap masyarakat bukan Islam di negeri itu. seterusnya
MiM difahamkan bahawa akan ada lagi laporan polis yang dibuat terhadap kenyataan Lim Guan Eng DAP itu.

Laporan polis terhadap kenyataan anak Lim Kit Siang DAP : KLIK SINI
TAG