CAA Resources: Pas dah Hilang Arah

Fakta mengenai CAA Resourses

1. Isu bermula apabila NYT mengeluarkan kenyataan Ketua Eksekutif CAA Resourses yang mendakwa mereka telah mendapat sokongan pihak istana dan pemimpin politik utmuk menguasai perlombongan bijih besi diBukit Besi. Ini adalah tuduhan yang serius yang boleh mencemarkan nama Istana dan Umno.

2. Kerana ianya datang dari NYT, kita kena ambil with a pinch of salt.

3. SPRM telah mula membuat siasatan terhadap tuduhan yang dilemparkan. Kita menyokong penuh siasatan dijalankan olih SPRM.

4. Pembangkang telah cuba mensensasikan isu ini dengan menggunakan nama Ayahanda Tun Mahathir yang menjadi viral didalam sosial media.

5. Kerajaan negeri Terengganu telah menegaskan bahawa kerajaan tidak pernah meluluskan atas ada kena mengena dengan CAA Resourses.

6. Mengikut laporan Bloomberg mengenai laporan tahunan 2013 CAA Resourses adalah saperti berikut:

a) Opereasi utama syt itu ialah Di Ibam, Pahang. Tetapi pada Sept 2013 operasi dihentikan olih Jabatan Mineral dan Geosains Pahang kerana tidak beneficiation process tidak mencapai piawaian.

b) 3/10/13 – cadangan mengambil alih 60 peratus saham dari Res Sun Resources untuk membuat usahasama untuk mencariali bijih besi diBukit Besi

c) 2/12/13 – satu MOU ditandatangani antara CAA n JKKR Felda Kemahang 3 dan Bukit Besi Mining Sdn Bhd

d) 19/12/13 membuat perundingan dengan pemeganga saham Sri Jedok Mining Sdn Bhd untuk mengambil alih syarikat tersebut untuk beroperasi diKelantan.

7. Jelas cara mereka beroperasi ialah mengambil alih syarikat yang ditawarkan mining rights. Membuktikan bahawa CAA resourcs tidak ada kena mengena dengan kerajaan dan kenyataan MB terengganu adalah benar.Laporan Interim Tahun Kewangan 2014 bagi CAA RESOURCES LIMITED (Stock Code:02122) Incorporated in Cayman Islands with Limited Liability) bagi akaun 6 bulan berakhir 30hb Jun 2014. Imej dilampirkan.
Pada muka surat 35 dan 36 pada Nota Kepada Maklumat Kewangan Interim Disatukan. Perkara 19 (e) Commitments- Other Commitments- proposed acquisition of 60% Equity in a company yg saya terjemahkan secara mudah seperti berikut : (tekshttp://mobile.nytimes.com/2014/11/20/business/international/chinese-interests-look-to-malaysia-for-cheap-iron-ore-and-profits.html?_r=0&referrer= asal pada imej)

"Pada 3 Oktober 2013, Capture Bukit Besi Sdn Bhd, syarikat pegangan tak langsung milik penuh CAA Resources telah menandatangani Perjanjian Persefahaman (MOU) dengan pihak ketiga, Mr Ng Chon Aik ("Mr. Ng") dan Mr. Lin Siew Wan ("Mr Lin"), berkaitan cadangan pengambilalihan ekuiti dalam Red Sun Resources Sdn Bhd ("Red Sun"). Red Sun diperbadankan di Malaysia dan milik 50% Mr Ng dan 50% Mr Lin setakat tarikh ini dan secara prinsipnya terlibat dalam pelaburan hartanah dan mempunyai beberapa keping tanah yg berada di/atau sekitar Bukit Besi di Daerah Dungun, Negeri Terengganu, Malaysia.
Tertakluk kpd MOU, Capture Bukit Besi bersetuju.....(dan seterusnya)....

SEBAGAI BALASAN MR NG MENDAPATKAN KELULUSAN KELULUSAN,  CAPTURE BUKIT BESI BERSETUJU UNTUK MEMBAYAR MR NG ATAU LAIN LAIN PIHAK SEPERTI DIARAHKAN MR NG, BAYARAN DEPOSIT DENGAN JUMLAH USD10.0JUTA (RM33.5JUTA).......(dan seterusnya....)
SEHINGGA AKHIR TEMPOH PELAPORAN INI (30 JUN 2014), KUMPULAN INI TELAH MEMBAYAR SEBANYAK USD15.1JUTA (RM50.25JUTA)(RUJUK NOTA  9)
TAG