EBOOK Masih Dalam KAJIAN - EIO & TSO Jangan BIMBANG


Isu yang berbangkit selama ini tentang EBOOK masih lagi dalam kajian. Keputusan kerajaan negeri akan meneruskan atau tidak perlaksanaan EBOOK ini akan dapat diketahui Januari 2015 bergantung kepada hasil kajian tersebut.

Kerajaan negeri memberi jaminan perkhidmatan hampir 500 Pegawai Teknologi Maklumat (EIO) dan Juruteknik Komputer (TSO) akan diteruskan walaupun agihan e-Book kepada pelajar bakal dihentikan mulai tahun depan.
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan Sains Teknologi dan Tugas-Tugas Khas Negeri, Ghazali Taib berkata, EIO dan TSO tidak perlu bimbang, kerana pasti mereka boleh meneruskan perkhidmatan walaupun bukan di sekolah.
“Berkemungkinan mereka akan ditempatkan di mana-mana pusat bahasa atau pusat komuniti yang bergantung kepada penggunaan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT),” katanya.
Ghazali berkata demikian kepada pemberita selepas menggulung perbahasan Bajet Negeri 2015 pada persidangan Dewan Undangan Negeri, hari ini.
Pembayaran gaji EIO dan TSO tertakluk kepada skim perkhidmatan secara kontrak oleh Kerajaan Negeri, iaitu EIO memperolehi gaji pokok berjumlah RM1,700 sebulan, manakala TSO RM1,200 sebulan.
“Jumlah ini bergantung kepada kelulusan, memandangkan EIO ditawarkan kepada pemegang iazah, manakala TSO kepada mereka yang memiliki diploma atau sijil yang berkaitan dengan komputer.
TAG