FITNAH Memang TIDAK Terlepas.... ITUlah PAS??

razif 4
Isu tuduhan berhubung perlombongan bijih besi yang didakwa oleh pihak pembangkang dan telah disiarkan di dalam facebook daripada New York Times berkait dengan kenyataan yang dibuat oleh Syarikat RAA Resoucers baru-baru ini diperjelaskan kepada
Dewan Undangan Negeri pada hari ini.
Sebelum ini tanpa usul periksa – PAS Terengganu  telah membuat laporan kepada SPRM berkenaan laporan The New York Times bertajuk “Chinese Interests Look to Malaysia for Cheap Iron Ore and Profits”.
PAS menerusi Pesuruhjayanya YB Satiful Bahri dan rombongan ke pejabat SPRM, Kuala Terengganu membuat laporan berkiatan isu itu tanpa membuat siasatan akan kebenarannya (lihat gambar)
Mengapa pemimpin lebih suka menyebar fitnah dari menyiasat akan kebenaran berita yang diterima dari golongan fasik.
Ia amat bertentangan sama sekali dengan ajaran Islam dan suruhan Allah dalam menangani perkara seperti ini.
ANTARA ISI DAN PENJELASAN DI DEWAN UNDANGAN NEGERI HARI INI OLEH MENTERI BESAR, DATO’ HAJI AHMAD RAZIF ABDUL RAHMAN  ADALAH SEPERTI BERIKUT:
  1. Hasil siasatan mendapati Syarikat CAA Resource dan Red Sun tidak pernah berurusan dengan Kerajaan Negeri Terengganu.
  2. Tidak ada rekod langsung yang syarikat berkenaan pernah diluluskan perlombongan sama ada di Bukit Besi atau mana mana tempat di Terengganu
  3. Juga kerajaan negeri telah mengesahkan bahawa syarikat berkenaan bukan sebagai sub kontraktor atau operator kepada mana mana syarikat perlombongan di negeri ini, terutamanya di Bukit Besi.
Justeru itu dakwan mereka (CAA Resource)  memiliki tanah lombong di Bukit Besi adalah bohong semata mata
Tetapi malangnya pihak pembangkang lebih. percaya kepada fitnah orang luar sehingga sanggup mengadakan ceramah untuk menyelamatkan Bukit Besi seolah olah ia adalah benar
Sepatutnya tuduhan-tuduhan luar dan fitnah itu disiasat dahulu akan kebenarannya (sebagaimana gesaan Allah dalam Surah Al Hujarat)
Mengapa pembangkang, khususnya Pas turut sama menyambung fitnah dan dakwaan yang tidak berasas sama sekali
Adalah besar dosanya bagi orang orang yang membuat fitnah.
Dakwaan kononnya Bukit Besi akan lenyap dari muka bumi akibat perlombongan itu sejak dibuka semula pada 2010
TAG