Kerajaan Jaga Hak Kepentingan Melayu


Sebahagian prasarana Kuala Terengganu City Centre sedang dibangunkan di pusat bandar Kuala Terengganu
Kuala Terengganu City Centre (KTCC) bakal menjana pendapatan negeri serta dapat menyediakan peluang pekerjaan yang luas kepada rakyat di Terengganu apabila siap kelak.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Ir. Rosli Othman, pembangunan KTCC yang terletak di lingkaran muara Sungai Terengganu dan pusat bandar itu bakal memberi kebaikan kepada rakyat Terengganu.

“Apabila KTCC siap sepenuhnya, ia mampu menjana pendapatan sebanyak RM5 bilion dan menyediakan peluang pekerjaan untuk lebih 10,000 rakyat.

“Pihak Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) dan juga pihak kerajaan negeri sedang menyediakan infrastruktur dan frasana bersesuaian yang diperlukan ke arah memastikan pembangunan di KTCC dan pembangunan tersebut berdasarkan parcelnya,” katanya.

Beliau berkata ketika menjawab soalan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Burok) pada Persidangan Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Tambahnya, kerajaan negeri turut mengenakan syarat kepada pemaju bagi memastikan kedudukan kaum melayu di KTCC terjamin.

“Dalam proses perlaksanaan KTCC, pihak pemaju perlu memajukan pelan pembangunan bagi mendapatkan kebenaran merancang.

“Sebagai pihak berkepentingan, ini adalah agenda kita untuk memastikan hak orang melayu di kawasan tersebut terjamin,” ujarnya-teganukita.my

TAG