Ahmad Said KANTOI Dengan Soalan Sendiri - Sidang DUN

Dalam sidang media khas yang dibuat oleh Kelab Penyokong Barisan Nasional Terengganu (BNBBC) semperna Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu penggal ke 13 telah menyatakan sokong penuh kepada Menteri BesarTerengganu.

Menurut Pengerusi BNBBC YB Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar merangkap Adun Air Putih menjelaskan perkara yang dibangkitkan Adun Kijal itu berlaku di zaman beliau menjadi Menteri Besar.

"Beberapa perkara yang dibangkitkan oleh Adun Kijal Dato' Seri Ahmad Said berlaku pada zaman beliau menjadi Menteri Besar"

"Mengapakah soalan itu ditanya dalam Dewan yang Mulia ini sedangkan pada ketika itu jelas berlaku pada tahun 2009 hingga 2014"

"Sebagai contoh pembelian bangunan Asrama Mansurah di Mesir itu juga berlaku pada zaman Ahmad Said dan ketika itu beliau juga masih berkuasa dan megapakah ia dibangkitkan?" katanya.

Tambah beliau, Ahmad Said perlu jawab sendiri soalan yang ditanya  beliau.

Bagi penulis pembelian asrama itu dibuat atas hasrat untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada pelajar-pelajar Terengganu di bawah biayaan Yayasan Terengganu, khususnya bagi jurusan perubatan yang hamper 150 orang.

Sesiapa pun boleh mendakwa mahal dan sebagainya, tetapi keputusan pembelian dibuat atas pengesyoran dan keputusan bersama ahli Pemegang Amanah waktu itu tanpa membuat nilaian dan melihat keadaan sebenar.

Malah pihak Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) telah pun membuat siasatan dan didapati Yayasan Terengganu telah membuat pembelian dengan cara yang betul, tidak ada sebarang penyelewengan berlaku ke atas pembelian bangunan kondo yang bernilai RM13 juta waktu itu (Ringgit Malaysia).

Bangunan ini telah menjadi aset atau harta milik Yayasan Terengganu dan adalah pegawai yang menguruskan berkaitan harta/aset Yayasan Terengganu.

TAG