Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dijangka menyertai DAP Hari ini

Desas desus bertiup kencang bahawa penyertaannya dalam parti itu akan diumumkan dalam sebuah acara di Kelantan esok.
Beliau dijadual hadir dalam Majlis penyerahan rumah oleh Gabungan Impian Kelantan (GIK) kepada penduduk Kampung Pasir Tumboh, Gua Musang pagi ini.
Pemimpin kanan DAP sendiri Lim Kit Siang dijadual hadir dalam acara itu selain anggota parlimen PAS Dr Hatta Ramli.
Kemungkinan besar penyertaan Samad akan diumumkan dalam acara itu.
Sumber-sumber memberitahu Malaysiakini, penyertaan Samad memang dirancang diumumkan esok tetapi tidak akan didedahkan sehinggalah ia menjadi kenyataan.
Seorang pemimpin kanan DAP ketika dihubungi Malaysiakini hanya berkata perkara itu “mungkin” berlaku hari ini.
Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksi novelis dan penyajak itu.
Samad, seorang pengagum pemimpin Tun Dr Mahahir Mohamad ketika menjadi perdana menteri, mula terlibat aktif dengan kegiatan aktivisme melalui kumpulan penentang dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) pada 2009.
Beliau terus mendapat sanjungan aktivis NGO apabila meminta gabungan proreformasi sistem pilihan raya BERSIH bersama bekas pengerusi Majlis Peguam Datuk S Ambiga.
Sejak itu beliau aktif dalam gerakan masyarakat sivil dan sentiasa diundang membacakan sajak-sajaknya, yang berubah menjadi kritikal kepada pemerintah.
Penyertaan Samad ke dalam DAP dilihat bakal memberi nafas baru kepada parti yang dilihat terlalu sinonim dengan kaum Cina itu, sekali gus membantu pengkaderan orang Melayu ke dalamnya.
DAP sekarang amat memerlukan sokongan Melayu untuk melangkah lebih jauh dalam politik negara itu, terutamanya apabila hubungannya dengan PAS dilihat seperti retak menanti belah.
Samad atau lebih mesra dengan panggilan A Samad Said, terkenal dengan novelnya Salina yang pernah menjadi teks sastera rasmi di sekolah-sekolah.
TAG