Cikgu Isap KONEK Adik Mama - Guru Pas**

Isu dan masalah tingkah laku negatif yang dilakukan oleh guru sering kali dilaporkan tidak kira melalui media cetak mahu pun media elektronik.

Isu masalah tingkah laku ini sering kali menjadi isu yang hangat diperkatakan dalam kalangan  masyarakat di seluruh Malaysia.

Pelbagai masalah yag melibatkan etika perguruan sering dilaporkan melibatkan beberapa kes yang melibatkan tingkah laku negatif guru seperti kes rasuah, gangguan seksual, dera dan sebagainya.

Sebagai contoh kes terbaru yang melibatkan seorang guru taska yang berkelakuan ghairah terhadap anak asuhan taska yang berusia 4 tahun berlaku di Chukai Kemanan.

Kes ini  telah menjadikan isu serta diviralkan dan ia semakin hangat diperkatakan disegenap lapisan masyarakat disini.

Seorang guru wanita dari Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Mak Chili, Kemaman, dikatakan telah melakukan kesalahan dengan mengajak salah seorang anak muridnya membuat hubungan seksual.

Menurut laporan, mangsa seorang murid lelaki yang berusia 4 tahun menceritakan kepada ibunya beliau telah dipaksa untuk menghisap buah dada gurunya selain guru tersebut melakukan perkara yang sama. Guru itu juga bertindak menghisap kemaluan murid berkenaan selain mengajarnya membuat hubungan seksual secara ringan pada 8 Julai lalu.

Ibu mangsa yang tidak berpuas hati ekoran peristiwa itu telah membuat aduan kepada pihak pengurusan pusat asuhan tersebut. Setelah pemantauan dilakukan oleh guru besar, guru itu  mengaku telah melakukan perbuatan tersebut ke atas mangsa.

Ibu mangsa yang tidak berpuashati lantas membuat laporan polis.

Menurutnya lagi,  perbuatan terkutuk seperti itu meninggalkan kesan terhadap pertumbuhan fizikal dan mental anaknya.


Berdasarkan isu gangguan seksual

Guru tersebut telah didakwa mencabul kehormatan dengan menghisap tetek mangsa dan juga menghisap kemaluan mangsa serta kenyataan itu ada dalam.laporan polis yang dibuat ibu mangsa.
TAG