Perjalanan POLITIK AHMAD Said Berakhir Selepas Mengosongkan Kerusi Dun KIJAL?Apa yang dimaksudkan dengan CAGAR oleh Mad Said?

Perjalanan politik Ahmad Said (Mad Said) di bumi Terengganu cukup pantas berlalu dan pada 12 Mac 2015 yang lalu beliau mengumumkan keluar dari UMNO dan berdiri bebas dikaki sendiri.

Dalam masa yang sama beliau adalah seorang Ketua UMNO Bahagian Kemaman dan persidangan semalam juga bukti beliau Ketua Bahagian lagi.

ADAKAH masih SAH status Keahlian Beliau setelah beliau mengumumkan keluar dari UMNO???

Cerita-cerita dalaman UMNO sendiri telah membuka pekungnya dengan menyatakan semasa Pilihan Raya UMUM (PRU 13) lalu Mad Said sudah merangcang satu permainan politik yang mana telah dijelmakan dengan 17-15 sekarang ini.

Kenyataan sumber ada menyebut nama calon yang dikeluarkan oleh Presiden Parti dengan perkenan Tuanku Sultan TIDAK sama dengan nama yang telah diumumkan oleh Pengerusi Badan Perhunungan UMNO Negeri ketika itu yakni Mantan Menteri Besar ke 13. abaikan….

Menurut beberapa sumber dalaman Kemaman sejak beliau mengumumkan keluar dari UMNO rata-rata ahli UMNO Kemaman merasakan beliau bukan lagi seorang pejuang yang tulen dan dibandingkan dengan Mantam MB Terengganu yang ke 12 Dato’ Seri Idris Jusoh (Tok Yeh).

Sikap keterbukaan Tok Yeh membuat ahli-ahli UMNO bangga dengan beliau dengan sikap sabar dengan PERJUANGAN dan kini menjadi Menteri Kanan kerajaan dibawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Mod Najib  Tun Razak.

Inilah dikatakan contoh seorang pejuang PARTI dan Bangsa Melayu serta menyumbangkan idea-idea untuk membangunkan Agama, Bangsa dan Tanah Air tercinta.

Perbezaan dua Mantam Menteri Besar Terengganu ini membuat rakyat menilai sejauh mana keikhlasan mereka berjuang demi rakyat dibawahnya dan nyata lagi terang Mad Said hanya mementingkan WANG Ringgit Sahaja demi kelangsungan menjaga kos hariannya.

Sampai hari ini dakwaan demi dakwaan yang dilemparkan oleh  Mad Said akan tetapi satu pun beliau tidak dedahkan kepada UMUM tentang dakwaannya itu atau membuat laporan kepas SPRM dengan kesalahan guna kuasa pentadbiran hari ini.

Rakyat semakin bijak menilai dengan apa yang berlaku muktahir ini dengan pergolakkan yang berlaku didalam UMNO, PAS, PKR dan DAP yang mana mempunyai keahlian serta pengikut yang besar di Malaysia ini.

Berita perletakan jawatan Adun Kijal mula disebarkan semalam dan pagi ini mula menjadi bual bicara di semua saluran media social terkini.

Warga netizen kecoh apabila tersebar momokkan hantu sake yang berkeliaran mencari tuan yang berlegar di selatan negeri Terengganu.

Dato’ Seri  Ahmad Said atau lebih dikenali dengan panggilan Mad Said dikatakan bakal mengosongkan kerusi Dun Kijal dan bakal diadakan PRK tidak lama lagi.

Hantu sake terus bermain di alam maya yang menyokong desas desus perkara yang pelik akan berlaku pada September ini dan ia dikuatkan dengan penyebaran berita Dun Kijal bakal dikosongkan.

Menurut sumber Mad Said dikatakan agak tertekan dengan isu yang beliau sendiri sensasikan. Isu ‘Cagaran Minyak Terengganu’ yang telah beliau manipulasikan sendiri.

Mad Said dikatakan tidak menjelaskan perkara sebenar disebalik konotasi ‘cagaran’ tersebut. Beliau kelihatan cuba sembunyikan fakta sebenar tentang ‘kertas cadangan’ yang telah ditolak dengan baik berhubung perkara tersebut.

Wujud perbezaan ketara antara kertas cadangan yang dipersetujui dan ditandatangani dengan cadangan yang ditolak.

Kenapa Mat Said cuba tonjolkan ‘cagaran’ dari sudut perspektif yang keterlaluan seolah-olah cadangan ini berlaku melalui pintu yang tidak sah?

Malah menurut Menteri Besar Terengganu YAB Ahmad Razif, pada awalnya sebanyak RM1 juta dilaburkan kepada 1MDB sebagai pendahuluan tetapi setelah Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri berasa kerajaan tidak mampu untuk mengurus dan tidak mahu ada risiko, kerajaan menarik balik dan RM1 juta itu dikembalikan.

“Maka tidak ada apa-apa kaitan antara TIA dengan 1MDB kerana pada masa itu, TIA telah ditutup,”

Ahmad Razif turut menjelaskan “Terengganu menggunakan konsep integriti dan saya mengalu-alukan sesiapa sahaja untuk membuat laporan dan bertindak mengikut saluran yang betul,”.

Kalau dilihat dari sikap keterbukaan Menteri Besar Terengganu itu, kenapa sehingga sekarang Mad Said tidak tampil untuk membuat aduan rasmi mengenai salah laku kertas cadangan tersebut?

Bersumpah atas nama Allah tentang wujudnya kertas cadangan yang ditolak  adalah yang sepatutnya Mat Said lakukan dan bukannya sensasikan isi kandungan kertas cadangan yang tak jadi.

Teringat mantan Menteri Besar sebelum Mad Said, Dato’ Seri Idris Jusuh, walaupun pengunduran beliau juga menimbulkan rasa tidak senang di kalangan ahli UMNO namun beliau telah tunjukkan tahap tertinggi jati diri seorang pemimpin dan pejuang parti UMNO yang sebenar malah mampu meredakan keadaan ketika itu.

Kesabaran beliau akhirnya Allah tunjukkan di mana beliau sekarang. Bukannya mengaku pejuang tetapi bila tidak berjawatan maka segala keburukan dihambur keluar walaupun ianya adalah rekayasa untuk membalas dendam.

Kata orang tua, kalau dah tak serasi maka berpisahlah…kalau dah tak mampu bersama maka sebaiknya berundur dari menjadi duri dalam daging!
TAG