UGUTAN CARI SAMPAI DAPAT DAN BOM... TERHADAP FARDIANA HASHIM OLEH PENYOKONG PAS

Penyokong Pas telah membuat ugutan terbuka kepada Pegawai Tadbir Negeri yang mana telah terlibat  ISU Banggol Donas yang telah berlarutan beberapa tahun ini di Kuala Nerus semalam.

Beberapa kenyataan itu ditujukan kepada Fardiana Hashim dengan ugutan yang boleh mengancam  nyawa diri serta ahli keluarga yang lain.
PENULIS MEMOHON FARDIANA MEMBUAT LAPORAN POLIS TERHADAP NAMA² YANG MEMBUAT UGUTAN ITU SUPAYA PIHAK POLIS MENGAMBIL TINDAKAN YANG SEWAJARNYA.
Seorang Pegawai Tadbir Wanita Negeri Terengganu yang menjalankan tugas mengikut bidang kuasa yang di amanahkan ke atas beliau sebagai Pegawai Penguatkuasa Tanah Kuala Terengganu di caci maki oleh YB PAS dan Penyokong PAS yang menjadi batu api dalam isu Banggol Donas.

Malahan ada yang mengugut untuk mengebom dan mencari rumah beliau untuk membuat serangan, ini di sebabkan tindakan beliau yang menjalankan tanggungjawab dan amanah yang beliau pikul sebagai penjawat awam.

Apa salah pegawai Wanita ini? Dan kenapa PAS begitu bersungguh sehingga sanggup bertindak agresif untuk pertahankan hak Salleh Embong & bermain politik?

Secara Umum isu pengambilan Tanah telah selesai apabila pembayaran telah di buat kepada setiap yang berhak menerima.

Selain pampasan tanah dan rumah kediaman, kerajaan juga menyediakan kawasan tapak perumahan yang baharu untuk mereka di Banggol Donas di mana setiap lot dianggar bernilai RM60,000.

Pampasan rumah dapat! Pampasan tanah dapat! Dapat lagi percuma satu lot tanah kediaman, RM60,000. Pemberian lot tanah kediaman ini tiada ada peruntukan undang-undang. Tetapi, kerajaan BN kerajaan yang prihatin, dapat tanah percuma RM60,000.

Zalimkah itu?

Apa jua hujah dan fitnah yang dibawa, matlamat Salleh Embong hanyalah satu iaitu tanah dan rumahnya tidak boleh diambil oleh kerajaan bagi tujuan tersebut.

Kerajaan dituduh tidak ikut peraturan walaupun kumpulan Salleh Embong dua kali kalah di mahkamah. Bagi Salleh Embong, kerajaan boleh ambil tanah orang lain di Banggol Donas kecuali tanahnya sahaja.

Proses pengambilan tanah di Kampung Banggol Donas, Kuala Terengganu adalah mengikut syarat dan tidak sepatutnya dijadikan isu sehingga menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat setempat.

Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Dato’ Mohd Akil Mat berkata sebelum membuat keputusan pengambilan tanah itu, pihak berwajib  telah menggunakan saluran dan proses yang betul bagi mengelak masalah di kemudian hari.

“Kita mengikut syarat-syarat yang ditetapkan bagi proses pengambilan tanah untuk menyiapkan projek lebuh raya ini.

“Yang menjadi masalah sekarang apabila ada di antara mereka yang tidak mahu beredar dari tanah yang kini telah menjadi milik kerajaan setelah borang K diserahkan kepada pemilik asal tanah terbabit,” katanya.

Tambahnya lagi, sejumlah duit pampasan pengambilan tanah berkenaan juga sudah diserahkan kepada semua penduduk yang terlibat.

“Kita telahpun menyerahkan semua wang pampasan dan mereka yang berdegil ini juga kita telah serahkan tetapi kepada mahkamah dan mereka boleh membuat tuntutan di situ (mahkamah).

berdasarkan jadual asal, pembinaan boleh disiapkan sekitar tahun 2012, bagaimanapun projek itu akhirnya tergendala disebabkan isu kedegilan Salleh Embong dan Beberapa penduduk yang termakan fitnahnya.

Projek tersebut telahpun siap sehingga 96 peratus tetapi tetap tidak dapat diteruskan sehingga semua ini selesai sepenuhnya, dengan kelewatan tersebut, kerajaan terpaksa menanggung kerugian sehingga RM7 juta.

kemudahan lebuh raya itu mampu mengurangkan kesesakan trafik khususnya kepada pengguna di Jambatan Sultan Mahmud yang semakin meruncing.

Pembangunan yang tertangguh sejak 7 tahun yang lalu akibat kedegilan kumpulan Salleh Embong yang tinggal di jajaran jalan yang diwartakan sebagai jalan raya menghubungkan bandar Kuala Terengganu dengan susur keluar ke Lebuh Raya Pantai Timur.
Projek jajaran jalan yang bermula pada 2008 dan dijangka siap empat tahun kemudian melibatkan puluhan buah rumah dan 22 daripadanya adalah di Kampung Banggol Donas  berkenaan.

Kenapa Salleh Embong selama 7 tahun gunakan PAS sebagai jalan penyelesaian untuk jadi BATU API yang menyebabkan 7 juta duit rakyat rugi di sebabkan beliau?

Bagi Salleh Embong, tiada makna cek pampasan RM199,170.30 kerana beliau seorang yang bankrap!

Keputusan carian kebankrapan oleh Jabatan Insolvensi Malaysia, Salleh Embong telah dibankrapkan oleh dua pihak.

Pertama oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Perintah penghukuman itu dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 20 Julai 1999.

Kedua oleh BHP Steel Building Product (M) Sdn. Bhd. Perintah penghukuman itu dibuat oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 6 Ogos 1998.

Inilah punca Salleh Embong menghasut beberapa penduduk Banggol Donas supaya menolak projek ini. Tiada makna pampasan bagi orang yang bankrap kerana semua bayaran itu akan ‘disedut’ oleh Jabatan Insolvensi Malaysia untuk membayar hutang-hutangnya.

Sebelum ini, Borang H dan Borang K diserahkan oleh Penghantar Notis Kanan Pejabat Tanah Kuala Terengganu kepada Salleh Embong pada 26 Julai 2012 di rumahnya di Banggol Donas.

Salleh Embong enggan menerima bayaran pampasan tersebut, (Cek No. 628046 Bank Muamalat Kuala Terengganu)

Memandangkan kumpulan Salleh Embong yang terdiri daripada lima tuan tanah telah memfaikan bantahan ke Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 4 Oktober 2013, semua wang pampasan plaintif telah didepositkan ke Mahkamah Tinggi dan ia menjadi milik plaintif.

Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Terengganu tidak berhak lagi ke atas semua wang tersebut.