YTL Tidak Di Sambung KONTRAK... KENAPA??? Sila Baca Sendiri !!!

21 tahun perjanjian pembelian tenaga (PPA) dengan YTL telah tamat pada 30 September dan tidak akan diperbaharui.

Sehingga bulan ini, YTL tidak lagi memiliki sebarang IPP di Malaysia.
Ini adalah PPA paling tidak adil dalam sejarah dunia dan YTL (dan seorang pemegang yang tidak dinamakan memegang 30% Bumiputra pemegang saham individu termasuk sebuah syarikat misteri dipanggil Bara Aktif Sdn Bhd) dibenarkan, untuk dasarnya membuat wang percuma selama 21 tahun.

PPA ini adalah satu-satunya untuk mempunyai mekanisme pengambilalihan atau-bayar di mana TNB mesti mengambil kuasa yang dijana daripada IPP sama ada ia perlu atau tidak atau jika TNB mempunyai kapasiti yang berlebihan. Jika ia tidak mengambil kuasa atau mempunyai keperluan untuk itu, TNB masih perlu membayar.

Dan ia juga mempunyai klausa yang menjamin YTL kos bahan api yang tetap. Yang bermaksud bahawa apabila harga bahan api meningkat, TNB juga terpaksa membayar pampasan kepada YTL.

Apa yang paling teruk is that, Allahyarham Tan Sri Ani Arope berkata kos TNB untuk menjana tenaga elektrik dulu 8sen seunit tetapi dia dipaksa oleh EPU untuk membayar YTL 23sen - dan ini adalah sebelum pampasan kos bahan api TNB memainkan peranan.

Jadi tidak adil adalah perjanjian yang Ani Arope kata dekat Mahathir.

"Semua ini perlu dirasai oleh pengguna. Jadi, saya berkata, tuan (Mahathir) EPU anda bukanlah Unit Perancang Ekonomi. Ia adalah satu Unit perampas Ekonomi.

Saya berkata maaf, saya tidak menandatangani. "Kata Ani Arope kepada Mahathir.

Dalam masa seminggu selepas berkata tidak kepada Mahathir, Ani Arope dipaksa oleh Mahathir untuk meletak jawatan sebagai Pengerusi TNB.
TAG