Merah Wujud Kerana Bersih?

Pertembungan 2 kumpulan disini hari ini akan memberi gambaran yang tidak selesa kepada orang ramai dihujung minggu dimana ratusan ribu orang sedang berkumpul di Kuala Lumpur ketika ini.

Setelah bertahun himpunan haram bersih dilakukan, banyak musibah yang menimpa terutama peniaga-peniaga yang bimbang dengan keselamatan mereka membuat urus niaga harian.

Bersih 1,2 dan 3 telah banyak memancarkan keburukan dengan pelbagai kejadian yang tidak terfikir oleh manusia yang mana ada kejadian kereta pihak polis diterbalikkan dan anggato keselamatan dipukul dengan tiada belas kasihan.


Sementara itu bersih 4 pada tahun lalu diadakan dengan dipenuhi oleh rakyat berbangsa cina telah melakukan aksi-aksi tidak bermoral dengan memijak gambar pemimpin Negara terutama Dato’ Seri Mohd Najid Tun Razak dan Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Mereka bersih telah mencabar maruah melayu secara langsungnya telah memijak bangsa melayu dan agama ISLAM dikhalayak ramai.

Selepas itulah NGO baju Merah ditubuhkan dan perhimpunan pertama diseluruh Negara yang diadakan di Padang Merbok Kuala Lumpur pada 16 September 2015.

Hari ini sekali lagi kumpulan baju merah turun bagi mempertahan Demokrasi Berpelambagaan dan juga AGAMA, BANGSA dan TANAH AIR daripada terus dinodia oleh kepimpinan parti pembangkang yang diketua DAP.

Mereka menggunakan bersih semata-mata untuk mengaburi mata rakyat Malaysia dengan mulanya dengan 14 tuntutan bersih yang dinyatakan sebelum ini.


Dan ketika ini masih belum kelihatan mantan perdana menteri yang juga penasihat parti Pribumu Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr. Mahathir Mohamad yang juga sebelum ini lantang mengkritik perhimpunan jalanan ketika bersama UMNO dan BN.

Tetapi hari ini pula beliau telah berada sebaris dengan penasihat DAP Lim Kit Siang untuk sama-sama menjatuhkan sebuah kerajaan yang dipilih rakyat dalam system demokrasi pilihan raya. - kulihatlangitbiru.cm
TUNTUTAN BERSIH & AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam... tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.


TAG