*PAS AKAN TUTUP PANGGUNG WAYANG JIKA MENANG TERENGGANU PRU 14*

PAS Terengganu telah mengambarkan akan menutup panggung wayang di Kuala Terengganu ini selepas PRU 14 nanti.

Perkara itu telah dizahirkan dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu petang tadi dengan menyatakan kerajaan perlu kaji semula tentang pembukaan panggung wayang tersebut.

Katanya, panggung wayang Terengganu telah ditutup sejak 22 tahun lalu dan kini dibuka kembali oleh kerajaan.

Beliau turut membuat bayangan akan menutup segala pusat hiburan yang ada di Terengganu jika PAS berkuasa nanti sepertimana dilakukan pada 1999-2004 tetapi pusat nombor ekor masih berjalan ketika itu.

Tambahnya, panggung wayang ini akan mengundangkan MAKSIAT kepada muda mudi rakyat Terengganu kerana ianya diadakan dalam keadaan GELAP berbeza dengan negeri lain.

YB Ariffin Deraman (Pas-Alur Limbat) meminta pihak kerajaan mengkaji balik dan menutup panggung wayang yang dikhuatiri menyebabkan gejala sosial yang serius berlaku dalam kalangan masyarakat terutamanya remaja.

'Saya mengharapkan supaya membincangkan kembali dan menarik balik panggung wayang yang sudah 22 tahun ada di sekitar Kuala Terengganu ini'.

Beliau turut mengecam waktu tayangan yang tamat jam 1 pagi yang menyebabkan penonton seperti duduk berdua-duaan yang bukan muhrim ketika pulang lewat malam.

Ariffin bimbang ketika bulan Ramadhan ditutup hanya jam 6 petang hingga 9 malam yang mengakibatkan penonton tidak solat terawih dan menghabiskan masa di pawagam.

Beliau juga mempersoalkan mengapa penayangan panggung wayang dalam keadaan gelap tidak seperti panggung negeri lain yang dibuat secara terang benderang.


Ariffin bimbang kewujudan panggung wayang akan menyumbang gejala sosial seperti peningkatan anak tidak saf taraf akibat pergaulan bebas dan mahu panggung wayang ditutup serta merta. - kulihatlangitbiru.com
TAG