*MENGAPA Pembagkang(PAS) Terkesan Dengan Bebas Cukai Tasik Kenyir?*


SEMALAM satu lagi sejarah dicipta di bumi Terengganu Darul Iman dengan perasmian kawasan BEBAS CUKAI yang pertama di negeri ini.

Lantaran itu, ada buih-buih iri hati dan dengki dengan kejayaan kerajaan Terengganu berjaya membawa masuk kaedah perniagaan baru ke negeri ini dan secara automatiknya ekonomi rakyat dikawasan itu akan bertambah baik selepas itu.


Terbaca satu tulisan seorang YB Pembangkang yang mempertikaikan kenapa dibuat di Pengkalan Gawi sedangkan Pulau Bayas Tasik Kenyir yang digezetkan untuk perniagaan bebas Cukai masih belum siap sedang wang sudah banyak wang yang dilaburkan.

Mengikut sumber, Kerajaan Negeri, Jabatan Kerja Raya(JKR) dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH), setiap projek pembinaan yang melibatkan pulau-pulau di Tasik Kenyir dulu dan kini memerlukan peruntukan yang banyak.

Katanya, kos pembinaan akan meningkat tiga kali ganda berbanding dengan kos pembinaan di kawasan tanah rata berbanding di pulau yang ada dikawasan itu dan dari segi fasiliti juga memainkan peranan kepada kemajuan projek-projek yang sedang dibangunkan selama ini.

JADI andaian yang diberikan oleh YB PAS hari ini tidak mencerminkan beliau seorang yang terbuka dan berfikiran jauh kedepan dalam melihat sesuatu yang dilakukan kerajaan negeri dan juga apa yang rakyat akan perolehi dimasa akan datang.

Mereka hanya tahu membuat kritikan demi kritikan dan tiada pandangan yang boleh membantu kerajaan dan rakyat untuk membina masa depan secara amnya.

Nyata PAS Terengganu hanya pandai bermain kata-kata dan penulisan sahaja dan tidak pernah untuk berfikir mambantu rakyat dalam menghadapi dunia har ini yang semakin mencabar dengan keadaan ekonomi semasa.

Semalam juga di umumkan oleh Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkaitan peluang kerja untuk siswazah menganggur dalam bidang pelancongan.

Katanya, Mahasiswa menganggur akan diberi peluang jadi pemandu pelancong oleh kerajaan negeri Terengganu dalam sektor pelancongan melalui skim Siswazah menganggur.

Inilah salah satu contoh usaha kerajaan bagi membantu rakyatnya dalam bidang pekerjaan dan ianya disambut baik oleh semua.

APA yang pasti dengan pembukaan secara rasminya zon bebas cukai Tasik Kenyir semalam telah membuatkan tempat itu lebih popular selepas ini dan ianya bakal menjadi HUB perniagaan khas bagi rakyat negeri Terengganu. - kllb
TAG