Melayu ZUHUD KiaNAT Masyarakat Melayu di Pulau Pinang

Exco DAP Penang roboh 13 gerai Melayu Teluk Bahang

Penduduk Melayu Pulau Pinang kini telah menyesal mengundi DAP di kawasan mereka. Melayu Zuhud yang termakan dengan slogan "Ini kalilah!, kita Tukar!, kita Ubah!" telah bertukar sebaliknya diluar jangkaan. Ramai antara mereka yang mencari rezeki untuk sesuap nasi akhirnya telah musnah di roboh MPPP atas arahan Exco DAP Penang.

Salah seorang dari 13 gerai Melayu yang berniaga selama 15 tahun di Teluk Bahang, telah terlibat dalam memberi undi kepada wakil rakyat cina DAP di Penang. Peniaga Melayu Zuhud yang sebelum ini berkata -"kita harus bagi peluang kepada DAP memerintah, Jika nanti tidak suka, kita ubah kembali, 5 tahun tidak lama pun" -itulah kata-kata dari salah seorang Melayu Zuhud sewaktu kempen PRU13 yang lepas. Sebenarnya ini sudah kali kesebelas tempat Melayu,kampung Melayu serta tempat berniaga Melayu diroboh oleh pembangkang selepas PRU13.

Antara Exco DAP Penang yang telah memberi arahan untuk merobohkan 13 gerai Melayu Teluk Bahang adalah:

1.Chow Kon Yeow hasil pilihan Melayu Padang Kota
2.Lim Hock Seng hasil pilihan Melayu Bagan Jerman
3.Phee Boon Poh hasil pilihan Melayu Sg Puyu
4.Jagdeep Singh Deo hasil pilihan Melayu Datok Keramat
5.Law Heng Kiang hasil pilihan Melayu Batu Lancang
6.Chong Eng hasil pilihan Melayu Padang Lalang

Senarai tempat yang diroboh lepas PRU13:
1.Tempat pertama(1) diserang adalah hasil pilihan Melayu Penang iaitu di Uptown Bandar Perda pada bulan ramadhan diatas arahan DAP Lim Guan Eng. Tetapi dibuka semula kerana atas desakan orang Melayu Penang.

2.Tempat kedua(2) ditutup adalah hasil pilihan Melayu Kajang, iaitu di Bazar Ramadhan Reko Sentral Kajang, Tapak depan Econsave. Hasil pilihan Melayu Kajang yang mengundi PKR Lee Chin Cheh. Juga penutupan tapak itu atas arahan Exco Selangor DAP yang sama seperti didalam gambar.

3.Tempat ketiga(3) baru baru ini adalah hasil pilihan Melayu Cheras iaitu di Downtown Cheras, hasil pilihan Melayu yang mengundi DAP Tan Kok Wai yang telah merampas kesemua stall peniaga Melayu ditepi jalan Downtown Cheras yang sebelum ini tidak pernah menjadi masalah kepada orang Melayu untuk berniaga kerana umum semua orang tahu sejak dibuka lagi kawasan itu memang tempat pencarian wang bagi orang Melayu dan sesak itu adalah perkara normal.

4.Tempat keempat(4) pula telah diarah tutup oleh 3 Exco DAP dan 1 Exco Pkr seperti gambar diatas dimana hasil persetujuan ahli parlimen DAP Klang iaitu bertempat di Jalan Meru tambahan, Kapar, Klang. Walaupun tanah itu sebenarnya milik kerajaan negeri, tetapi sepatutnya ahli parlimen DAP Klang hasil pilihan Melayu Klang perlulah tampil berbincang bersama-sama peniaga untuk memberi notis awal serta memberi penyelesaian kepada peniaga peniaga Melayu ini.

5.Tempat kelima(5) baru-baru ini diserang di Penang dimana sekali lagi diatas arahan Lim Guan Eng. Untuk kes kelima ini anda boleh menghubungi Makcik Ila untuk mengetahui kes yang menganaya dirinya hasil arahan DAP ditalian 0174177739/0194117294- Makcik Ila. Perniagaan makcik Ila selaku ibu tunggal yang mempunyai 2 orang anak yang masih bersekolah, disamping mendapat bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat kerana kedaifan yang dihadapi, pihak Majlis Perbandaran tetap juga merampas stall dan juga perniagaan makcik Ila ini.

6.Tempat keenam(6) adalah di Taman Mesra, Kajang iaitu peniaga Selangor yang telah berniaga di Taman Mesra, Kajang selama puluhan tahun akhirnya telah dirobohkan secara mengejut dan tanpa sebarang notis. Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin oleh Exco DAP Selangor seharusnya memberi peluang budi bicara atau penempatan tapak baru kepada peniaga Melayu ini. Banyak lagi restoren cina di Taman Mesra, Kajang yang berniaga tanpa lesen, tetapi 1 pun tidak diusik.

7.Tempat ketujuh(7) adalah di kawasan Uptown Bandar Perda, depan kedai Emas. MPSP telah datang dan merampas gerai makanan Melayu sehingga menyebabkan salah seorang pemilik telah jatuh pengsan akibat pergelutan dan juga terkejut dengan tindakan MPSP. Walhal ada beberapa gerai cina berniaga secara haram, tetapi tidak dirampas oleh MPSP.

8.Tempat kelapan(8) adalah perobohan perkampungan Melayu di Kampung Mutiara, Batu Ferringhi dibawah Parlimen DAP Bukit Bendera. Penduduk Melayu yang telah dihadiahkan tapak badminton 2012 akhirnya sebulat suara memberi sokongan untuk memberi undi pada DAP. Akhirnya selepas PRU13 bulan Disember 2013 ini, kerajaan negeri telah menjual tanah seluruh Kampung Mutiara pada pemaju cina dan kerajaan negeri tidak menyediakan sebarang pampasan atau rumah ganti.

9.Tempat kesembilan(9) adalah di kawasan Gurney, sebelum roundbout, depan Mc'D. Peniaga ini hanya berniaga didepan rumahnya dan MPPP telah bertindak merobohkan gerainya kerana bertindak atas arahan wakil rakyat tempatnya bersama persetujuan Exco DAP Penang. Pak Cik Ali (nama samaran) telah menyesal memberi undi pada DAP kerana ini balasan yang diberi sehingga tidak dapat berniaga.

10.Tempat kesepuluh(10) adalah Institut Pendidikan GiatMara yang mahu diroboh serta diarahkan tutup hasil pilihan Melayu Selayang yang mengundi William Leong Jee Keen. GiatMara Selayang yang telah dibina sejak 20 tahun lepas kini terpaksa menutup Institut tersebut dan pelajar-pelajar mungkin terpaksa diberhentikan kerana cawangan lain juga telah penuh utk dipindahkan.

11.Tempat kesebelas(11) kini adalah di Teluk Bahang dimana 13 gerai Melayu yang telah berniaga selama 15 tahun akhirnya musnah diroboh oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) atas arahan 6 Exco DAP Penang. Ada diantara peniaga Melayu yang menangis serta meraung seperti hilang akal kerana tertekan dengan tindakan Exco DAP Penang.

12.Kedengaran DAP tengah merancang untuk membuat beberapa pindaan dan perubahan dengan penutupan di peniaga kawasan Melayu Kelantan pula selepas ini. Tujuan pindaan dan perubahan tersebyt akan datang kepada Kelantan bertujuan untuk memajukan negeri dengan strategi yang berlainan dari PAS. DAP menasihatkan supaya PAS Kelantan akur sahaja apa apa tindakan DAP yang mahu dibuat di Kelantan, diatas semangat setiakawan.

13.Kepada orang Melayu yang tinggal di Pulau Pinang, sila senaraikan tempat peniaga cina yang berniaga tanpa lesen, tepi jalan tetapi tiada dikena kan tindakan. Senaraikan agar orang Melayu dari negeri lain tahu sikap double standard kerajaan DAP Penang ini. Sebab kalau tak disenaraikan pasti ada Melayu Zuhud lain yang datang mempertahankan Lim Guan Eng atas dasar:

"Betul kata Lim Guan Eng tu kita kena ikut peraturan, lagi pun Lim Guan Eng baik sebab bagi RM100 guru kafa setiap bulan, cuba tengok semua ceramah agama dibenarkan. Hanya untuk berniaga sahaja tak dibenarkan, kira okay lah tu, takkan itu pun nak marah, kan banyak lagi negeri lain boleh berniaga?" -kata Melayu Zuhud

Jom bantu CLICK SHARE semoga informasi ini dapat disebarkan di selurun Malaysia bagi membuka mata orang Melayu terhadap cina DAP! CLICK SHARE.


TAG