PETRONAS Dan Penyelewengan Kuasa Tun Mahathir.

PETRONAS Dan Penyelewengan Kuasa Tun Mahathir.

■ "......Tun Mahathir telah menyalahguna kuasa sebagai Perdana Menteri Malaysia apabila memberi arahan kepada PETRONAS supaya "bailout" syarikat perkapalan milik Datuk Mirzan Mahathir iaitu syarikat Konsortium Perkapalan Berhad mengikut Seksyen 3(2) dan (3) akta Kemajuan Petroleum 1974....."
Penyata pembelaan diri DS Anwar Ibrahim (mantan Menteri Kewangan) di Mahkamah Tinggi Malaya tahun 1999.

■ Kenyataan tersebut berkenaan anak syarikat PETRONAS iaitu MISC yang telah diarahkan oleh Tun Mahathir untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyak RM1.7 billion. Tujuan pembelian adalah untuk menyelamatkan syarikat perkapalan itu daripada jatuh bankrap semasa krisis kewangan melanda Malaysia pada tahun 1997/98.

■ Hasrat Tun Mahathir untuk "bailout" syarikat anaknya tidak pernah dipersetujui oleh DS Anwar Ibrahim (Mantan Menteri Kewangan) dan Tan Sri Hasan Merican mantan CEO PETRONAS ketika itu. Namun, itulah Tun Mahathir yang sanggup menggunakan kuasa vetonya sebagai Perdana Menteri untuk kepentingan diri sendiri.

■ Sepanjang 22 tahun Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia, beliau banyak menggunakan dana2 awam terutamanya DANA hasil keuntungan perniagaan PETRONAS untuk;
i. Menyelamatkan syarikat2 kroni, nepotism dan anak beranaknya yang bermasalah.
ii. Menyelamatkan syarikat2 GLC yang bermasalah.
iii. Melaksanakan projek2 yang boleh memberi pulangan komisyen yang berlipat ganda kepada kroni2, nepotism dan anak beranaknya.
iv. Menganugerahkan projek2 PETRONAS kepada kroni2, nepotism dan anak beranaknya.

■ Pada 15hb Mei 2014 ketika perlancaran buku berjudul 'Malaysia Kaya Rakyat Miskin' tulisan Anas Alam Faizli, Tengku Razaleigh Hamzah mengulas dengan memetik statistik daripada buku tersebut bahawa sejak tahun 1974 sehingga 2011 hampir setengah trilion wang PETRONAS telah disumbangkan kepada kerajaan persekutuan.

■ Namun sebahagian daripada wang tersebut telah digunakan untuk misi penyelamat syarikat2 kroni yang hampir muflis dan menyelamatkan syarikat2 berkaitan kerajaan daripada kerugian; sebagai contoh sejarah Bank Bumiputra (BBMB) yang di'bailout' sebanyak 2 kali pada tahun 1985 dan 1991 melibatkan wang sebanyak RM3.5 bilion.

■ Dana PETRONAS juga digunakan untuk menjamin pembinaan Menara Berkembar PETRONAS sebanyak RM6 bilion, membeli tanah tapak KLCC sebanyak RM900 juta, membina Wilayah PUTRAJAYA sebanyak RM22 bilion dll. PUTRAJAYA pula apabila boleh dihuni, ianya disewakan kepada kerajaan persekutuan sejumlah RM1.2 billion setahun.

■ Antara tahun 1997 hingga 2011 PETRONAS telah memberi subsidi sebanyak RM136.5 bilion kepada Penjana Tenaga Bebas persendirian (IPP) sewaktu sebahagian subsidi barangan pengguna lainnya terpaksa dihentikan.

■ Melalui Hansard Parlimen Mei 2011, IPP telah memperolehi sejumlah subsidi sangat besar dari kerajaan persekutuan yang bernilai RM19 billion setahun!!!.

■ Pada 4hb Mei 2013 syarikat PEXCO yang didaftarkan di Belanda memperolehi konsesi selama 25 tahun untuk projek cari gali minyak di perairan laut Bumi Kenyalang (Sarawak) seluas 25,000 kilometer persegi. Pemilikan syarikat PEXCO ada kaitan dengan syarikat Usaha Tegas milik TS Ananda Krishnan iaitu kroni utama Tun Dr Mahathir!!!.

■ CEO PEXCO Mr Sean Guest berkata "PEXCO Sarawak telah menandatangani 4 PSCs (production-sharing-contract) bagi kawasan barat prolific Central Luconia Platform yang mana lebih dari  35Tcf gas akan diperolehi. Dengan keluasan 25,000km persegi ianya akan menjadikan PEXCO syarikat carigali yang mempunyai kawasan terbesar di Malaysia".

■ Persoalan: Siapa yang anugerahkan konsessi itu kepada PEXCO?.
□ Akta Kemajuan Petroleum 1974, meletakkan kuasa dan hak ke atas petroleum yang dimiliki oleh kerajaan2 negeri telah diserahkan kepada PETRONAS bagi memberi hak mencari dan mengeluarkan minyak kepada PETRONAS untuk selama2nya dan kerajaan2 negeri yang terlibat dengan pengeluaran minyak oleh PETRONAS akan dibayar royalti sebanyak 5% diatas harga FOB. (Klausa 4 Akta PDA menyebut perkataan the Governments of the relevant states).

■ Dengan kata lain, perjanjian ini tidak membenarkan mana2 pihak untuk mendapat anugerah konsessi selain dari PETRONAS kerana semua hak ke atas minyak di Malaysia termasuk pengeluaran dan penjualan adalah hak mutlak PETRONAS.

■ Yasmin Group milik anak saudara Tun Mahathir iaitu Dato’ Paduka Rahmat Abu Bakar juga meraih keuntungan besar dari PETRONAS semasa Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Penasihat PETRONAS. Yasmin Group melalui anak syarikatnya Yasmin Engineering telah dianugerahkan beberapa kontrak besar oleh PETRONAS.

■ Di antara projek2 PETRONAS yang diberikan kepada Yasmin Group melalui Yasmin Engineering:
i.The largest 1800mm water main relocation work in South East Asia in Putrajaya in 2000.
ii. High pressure 36” (Thailand-Changlun) gas pipeline tie-in at Changlun, Kedah in 2004.
iii. High pressure 24” gas pipeline tie-in supplying to Keppel Power Plant, Singapore in 2006.
iv. High pressure 30” Petronas Gas Berhad pipeline repair in Segamat, Johor in 2009 and many other pipeline and related works for the oil majors in Malaysia.
http://www.mhcreative.com.my/yasmingroup/portfolio-item/engineering/

■ Keseluruhan projek2 yang diperolehi oleh Yasmin Group dari PETRONAS mencecah RM20 billion. Yasmin Group juga mendapat hak eksklusif mengeksport minyak pelincir PETRONAS ke Amerika Syarikat.

■ PETRONAS Carigali Sdn Bhd anugerahkan kontrak bernilai RM836 juta kepada anak syarikat SapuraKencana Petroleum Bhd. Di mana anak Tun Mahathir iaitu Datuk Mokhzani bin  Mahathir adalah Ahli Lembaga Pengarah dan Naib Pengerusi Kencana.

■ Pada 1hb November 2012 Bursa Saham memaklumkan syarikat Allied Marine & Equipment Sdn Bhd anak syarikat milik penuh SapuraKencana dianugerahkan kontrak RM700 juta bagi membekal perkhidmatan dalam laut selama 3 1/2 tahun. Satu lagi anak syarikat, Kencana HL Sdn Bhd memperoleh kontrak RM135.8 juta daripada HESS Exploration and Production Malaysia BV untuk projek gas di medan Kamelia. Projek tersebut terletak 150km di timur laut dari luar pantai Kota Bharu.

■ Untuk rekod, Tun Mahathir dilantik menjadi Penasihat PETRONAS pada tahun 2003 selepas meletak jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia dan pada 11hb Mac 2016 Kabinet mengumumkan khidmat beliau sebagai Penasihat PETRONAS telah ditamatkan.