Pilih RM 10 Juta S=setahun atau RM 201.1 juta dalam tempoh 9 bulan setahun?

APA lah sangat yang digemburkan dengan tawaran awal manifestor Pas Terengganu dengan RM 10 juta setahun untuk menyediakan tabung pinjaman usahawan jika berjaya menawan Terengganu pada PRU 14 nanti.

Kerajaan BN Terengganu kita telah memberi peruntukkan sebanyak RM 201.1 juta  untuk 9 bulan ini sepanjang tahun 2017 sahaja.

 Sumbangan

Majlis Sekretariat Pembangunan Usahawan Terengganu (MSPUT) telah menyalurkan RM201.1 juta pembiayaan perniagaan kepada 18,547 usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

Pengerusinya, Nawi Mohamad berkata, jumlah pembiayaan paling besar dibuat melalui Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) sebanyak RM131 juta kepada 17,330 usahawan dan diikuti oleh Mara RM32.3 juta kepada 322 IKS.

"Ini memperlihatkan peningkatan ketara hasil komitmen semua agensi di bawah MSPUT yang ditubuhkan pada Januari 2014, gabungan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan berkaitan keusahawanan untuk menyelaraskan bantuan dan membangunkan perniagaan secara lebih menyeluruh dan efektif.

"Anggota majlis termasuklah SME Corporation Malaysia, Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (Tekun), Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) ,Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Jabatan Pertaniandan Permodalan Usahawan Nasional Berhad (PUNB)," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia dalam majlis Laporan Pencapaian Program MSPUT Januari hingga September 2017 di Hotel Seri Malaysia di sini hari ini.

Yang turut hadir Setiausaha MSPUT merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Terengganu, Dr.Tengku Khairi A Rahman.

Nawi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan negeri berkata, agensi lain yang turut membuat pembiayaan untuk IKS itu ialah Tekun sebanyak RM3.5 juta kepada 378 usahawan; Suruhanjaya Koperasi Malaysia (RM9.4 juta kepada 9 koperasi) dan PUNB (RM 17.3 juta kepada 30 IKS)

Juga Sime Bank (RM4 juta) YPK (RM2.7juta); YPU (RM549,000) dan Jabatan Pertanian (RM94,884).

Beliau berkata, , selain itu, MSPUT juga telah menyalurkan RM5.2 juta geran perniagaan kepada 616 IKS bagi membantu mereka meningkatkan lagi produktiviti syarikat masing-masing dalam tempoh yang sama.

Dalam tempoh itu juga MSPUT turut mengadakan 335 program latihan kepada 25,037 usahawan dan 189 program promosi kepada 9,477 usahawan.

Dalam majlis itu Nawi juga turut menyampaikan sijil pengiktirafan oleh MSPUT kepada Usahawan Berprestasi tinggi (Ai Gym Two) yang menjalankan perniagaan sukan; Pengukuhan Usahawan (FRM Foods Marketing Sdn. Bhd.), perusahaan makanan dan Promosi Produk dan Pasaran (Delima Redang Resort Sdn. Bhd.) industri perhotelan.-UTUSAN ONLINE
TAG