Banjir aaa..., Parti Hijau Tak Hijau... - Guang Eng 2014


Ini Lim Guang Eng hati banyak hitam, jaga rakyat banyak susah...


#BANJIR_PULAU_PINANG
#DRAMA_AIR_MATA_LIM_GUAN_ENG

#DOA_KETIKA_HUJAN_YANG_MEMBAHAYAKAN

1. Lim Guan Eng yang terkenal dengan slogan "Jika tiada hujan maka tiada banjir" akhirnya mengaku kalah dengan banjir yang dia pernah perlekehkan sebelum ini.

2. Mungkin Lim Guan Eng lupa, tiada siapa yang mampu melawan kuasa Allah jika itu Allah kehendaki.

3. Tahniah kepada menteri kita, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi kerana masih mengangkat telefon walaupun jam sudah 3.30 pagi dan berjanji akan menghantar bantuan ke kawasan banjir. Walaupun aku sedikit confuse bila Lim Guan Eng minta bantuan ATM dari Zahid Hamidi.

4. Drama air mata Lim Guan Eng yang seakan-akan meniru drama atok tidak akan mampu menyelesaikan masalah.

5. Lim Guan Eng dan kerajaan DAP telah memerintah 2 penggal namun masih gagal menyelesaikan masalah banjir.

6. Banyak masa dan dana telah dibazirksan hanya untuk pembangunan tidak terkawal yang tidak mampu pun dinikmati oleh rakyat marhean, dan dalam masa yang sama mengabaikan penambahbaikan sistem tebatan banjir, sistem saliran dan perparitan yang pastinya membantu memburukkan lagi musibah banjir apabila tiba musimnya.

7. Sejak 2006 kerajaan telah melaburkan sejumlah RM2.5 bilion ringgit untuk pelbagai projek, termasuk 29 projek besar untuk mitigasi banjir di Pulau Pinang.

8. Segala pelaburan ini menjadi sia-sia dengan sikap Lim Guan Eng dan kerajaan DAP di atas.

9. Bagi umat Islam, ambillah iktibar dari musibah yang melanda dan bertaubatlah.

10. Syaikh Muhammad bin Soleh al-Utsaimin berkata dalam khutbahnya yang berjudul Atsaril Ma'ashi,

"Sesungguhnya kebanyakan manusia sekarang menganggap bahawa musibah yang menimpa mereka baik di dalam bidang ekonomi, keamanan, atau politik disebabkan kerana faktor-faktor dunia semata.

Tidak diragukan bahawa semua ini merupakan kedangkalan kefahaman mereka dan lemahnya iman mereka serta kelalaian mereka dari merenungi al-Quran dan sunnah Nabi.

Sesungguhnya di sebalik musibah ini terdapat faktor penyebab syarie yang lebih besar dari faktor-faktor duniawi. Allah berfirman,

ظَهَرَ ٱلْفَسَادُ فِى ٱلْبَرِّ وَٱلْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِى ٱلنَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعْضَ ٱلَّذِى عَمِلُوا۟ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ ﴿٤١﴾

"Telah tampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar). [QS ar-Rum 30:41]".

11. Wajib kita muhasabah di atas musibah yang sedang dilalui. Mohon keampunan dari Allah. Banyakkan taubat.

12. Umat Islam di sana juga disarankan untuk memperbanyakkan doa agar hujan dihentikan sebagaimana yang telah diajar oleh Nabi sallallahu alaihi wa sallam,

اللَّهُمّ حَوَالَيْنَا وَلَا عَلَيْنَا,اللَّهُمَّ عَلَى الْآكَامِ وَالْجِبَالِ وَالظِّرَابِ وَبُطُونِ الْأَوْدِيَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ

"Allahumma haawalaina wa laa 'alaina. Allahumma 'alal aakami wal jibaali, wazh zhiroobi, wa buthunil awdiyati, wa manaabitisy syajari"

"Ya Allah, turunkanlah hujan di sekitar kami, bukan untuk merosak kami. Ya Allah, turukanlah hujan ke dataran tinggi, gunung-gunung, bukit-bukit, perut lembah dan tempat tumbuhnya pepohonan." [HR. Bukhari no. 1014]

13. Jika doa di atas dirasakan terlalu panjang, boleh juga dipendekkan. Dibaca bahagian hadapan sahaja,

اللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا، وَلاَ عَلَيْنَا

"Ya Allah, turunkanlah hujan di sekitar kami dan tidak di atas kami."

14. Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah berkata, "Maksud hadis ini adalah mengalihkan hujan dari pusat kehidupan, 'al-aakaam' adalah jamak dari 'akmah' dengan memfathahkan hamzah, iaitu gunung kecil atau apa yang tinggi di bumi (dataran tinggi). Adz dziraf maknanya adalah bukit yang kecil.

Adapun penyebutan lembah kerana di situlah tempat berkumpulnya air dalam waktu yang lama sehingga boleh dimanfaatkan oleh manusia dan binatang ternak." [Fathul Bari 2/505, Darul Ma'rifah, Beirut, 1379 H, syamilah].

15. Aku tertanya-tanya, adakah berkesan jika hujan dialihkan ditempat gunung kecil atau bukit atau dataran tinggi yang mana tempat inilah yang telah dijahanamkan oleh Lim Guan Eng hingga berlakunya musibah ini.

16. Namun aku tetap beriman dengan hadis Nabi ini dan tetap mengamalkan jika berlaku hujan yang membahayakan di kawasan aku dan berharap semoga Allah menyelamatkan kita.

17. Ibnul Qayyim mengatakan, "Ketika hujan semakin lebat, para sahabat meminta pada Nabi sallallahu alaihi wa sallam supaya berdoa agar cuaca kembali menjadi cerah. Akhirnya beliau membaca doa di atas." [Zaadul Ma'ad, Ibnu Qayyim Al Jauziyah, 1/439, Muassasah Ar Risalah, cetakan ke-14, tahun 1407 H].

18. Syaikh Soleh As Sadlan menyatakan bahawa doa di atas dibaca ketika hujan semakin lebat atau khuatir hujan akan membawa impak bahaya. [Lihat Dzikru wa Tadzkir, Sholih As Sadlan, hal. 28, Asy Syamilah].

19. Semoga Allah mengampunkan dosa dengan musibah yang dirasai.

20. Semoga Allah mengembalikan pemimpin dan kerajaan Pulau Pinang kepada pemerintah dan kerajaan pusat. 
TAG